Directorul Institutului pentru Strategie Nationala, Stanislav Belkovski, este renumit ca mare cunoscator al intrigilor politice. Cu o jumatate de an inaintea arestarii lui Mihail Hodorkovski, absolut "intamplator", el a scos la lumina un scandalos
Directorul Institutului pentru Strategie Nationala, Stanislav Belkovski, este renumit ca mare cunoscator al intrigilor politice. Cu o jumatate de an inaintea arestarii lui Mihail Hodorkovski, absolut "intamplator", el a scos la lumina un scandalos raport referitor la complotul oligarhilor. Iar in toamna anului trecut, a fost unul dintre consultantii staff-ului electoral al "portocaliilor" de la Kiev, Iuscenko si Timosenko. Komsomoloskaia Pravda a deschis un dialog cu acesta, pentru a afla parerea sa despre evolutia politicii interne ruse.
Nu mai candideaza
Inca de asta primavara, Putin a decis sa nu mai candideze.
Cum adica, din primavara? Abia a lansat promisiuni de 100 de miliarde de ruble. Nu e asta dovada declansarii campaniei de realegere?
Pentru Putin, esential este ca tara sa nu creada in plecarea lui. Nu vrea sa primeasca si el, precum toti ceilalti presedinti, porecla de "rata schioapa".
Atunci de ce a declarat, saptamana trecuta, in SUA fiind, ca nu va mai candida?
Americanii l-au obligat. Iar Putin este genul de om care, daca a promis ceva, incearca sa se tina de cuvant.
Dar si dupa 2008 mai poate ramane la putere, in calitate de prim-ministru, de exemplu...
Poate va deveni presedintele Federatiei Internationale de Judo, apoi adjunct al secretarului general al ONU. Dar nu functionar rus. A obosit sub povara puterii ruse. Fara el, astazi, nici macar exercitii pe mare ale flotei militare nu pot avea loc. Fara el, nici medicii nu pot obtine o majorare salariala. Ce sa vorbim, nici Teatrul Mare nu se repara fara el! La un asemenea regim de lucru, oboseala este garantata. Mai ales ca Putin este interesat sa plece de la putere atat timp cat in Rusia nu s-au produs nu stiu ce cataclisme. Cred ca Putin vrea sa ramana in istorie ca presedintele sub conducerea caruia nu s-a prabusit nimic in Rusia.
"Putin nu iubeste puterea"
Dar el a lasat, totusi, sa se inteleaga, ca s-ar putea intoarce dupa patru ani...
Nu cred. Putin nu iubeste puterea. In 1999, l-a refuzat pe Eltan in doua randuri, cand il tot chema sa-i fie succesor. Nu-mi vine sa cred ca printre succesorii lui Putin este cineva care sa refuze o asemenea oferta.
Se stiu succesorii acestia?
Sunt sapte. Mai precis sase plus unu. Din cate cunosc, Putin a discutat deja, pe aceasta tema, cu sase dintre ei. Despre al saptelea am aflat de la alti oameni din Kremlin.
Care au fost calitatile de selectie?
Prima - ca Putin, personal, sa aiba incredere in ei. Doi - sa fie cat de cat eligibili. Trei - sa le placa sa se ocupe de tara, nu doar de problemele comerciale personale.
Dar ce mai conteaza pentru Putin care vor fi preocuparile succesorului sau, daca el tot pleaca din Rusia?
Cred ca nu-i este indiferent. In caz contrar, cum ar mai putea urmatorul presedinte sa-i garanteze securitatea lui Putin, daca, dupa retragerea lui, tara se va duce de rapa?
Primul succesor, Serghei Mironov
Cine sunt fericitii?
Sa incepem cu presedintele Consiliului Federatiei, Serghei Mironov. Un om comod pentru Putin din punct de vedere psihologic. Nu are mari proprietati. Nu e vorba, normal, de apartament, masina si casa de vacanta. Este vorba despre uzine, despre ziare si vapoare. Mironov nu este un capitalist.
Si cum va conduce?
In spiritul politicii actuale. Cu o oarecare "stangire" a politicii sociale.
Cand i-a propus Putin?
Cu vreo 3 - 4 luni in urma. La Kremlin s-a aflat, generand o adevarata panica. De exemplu, oamenii care se ocupa de politica interna s-au grabit sa-i transmita lui Putin ca Mironov nu poate fi ales.
Dar cine este pentru Mironov?
Deocamdata nimeni. El nu se tine de intrigarii de palat. De aceea ii convine lui Putin.
Grazlov nutreste mici ambitii
Bine. Cine-i urmatorul?
Presedintele Dumei de Stat, Boris Grazlov. In opinia functionarilor de la Kremlin, el este mai eligibil decat Mironov. Dar, din cate stiu, nutreste cele mai mici ambitii de a ajunge sef al statului.
De ce?
Grazlov intelege mai bine decat altii ce povara va trebui sa-si agate de gat.
Ce se va intampla daca vine Grazlov?
Acelasi lucru ca in cazul lui Mironov. Singura exceptie este ca Grazlov este ceva mai implicat in intrigaraia din interiorul echipei lui Putin. Si joaca la ambele capete. Este prieten si cu exponentii institutiilor de forta - a fost ministru de Interne, sa nu uitam - dar si cu cei care au grija, la Kremlin, de Rusia Unita.
Varianta Kozak
Numarul trei?
Emisarul lui Putin pentru Districtul Federal Sudic, Dmitri Kozak. Este un manager fara odihna. Doarme putin, munceste mult. Putin are incredere in omul Kozak, care nu pregeta sa duca la indeplinire ordinele prezidentiale. In plus, Putin realizeaza, la randul lui, ca Rusia lui Kozak va fi o tara mult mai liberala decat in cazul celorlalti pretendenti.
Cine-l sustine?
Kozak este pe gustul ministrilor Kudrin si Gref. Dar nu este agreat de reprezentantii departamentelor de forta. In doua randuri, Putin s-a pregatit sa-l numeasca pe Kozak - mai intai ca sef al administratiei sale, dupa Volosin, apoi ca premier, dupa Kasianov. Dar, de fiecare data, responsabilii institutiilor de forta s-au pus de-a curmezisul, declarand ca "doar peste cadavrele noastre".
Dar cealalta aripa a Kremlinului?
Cealalta este partial pentru Kozak. Acolo in general sunt convinsi ca urmatorul presedinte trebuie sa fie un national-liberal cu lozinca "Patrie si libertate".
Hloponin, baiatul destept
Ca doar nu e Rogozin?
Nu, Rogozin este un national-patriot. In schimb, guvernatorul regiunii Krasnoiarsk, Aleksandr Hloponin, este altceva.
Cum? Putin i-a sugerat lui Hloponin ideea presedintiei?
Doar i-a sugerat.
L-a "cumparat" cu ceva pe Putin?
Hloponin este orientat spre Occident. Are consistenta. Nu este tiran. Nu este genul de om caruia sa-i placa vanatorile de vrajitoare si reimpartirea uzinelor. In plus, comparativ cu restul, Hloponin pare mai proaspat. Un lucru esential. Succesorul trebuie sa fie altfel decat Putin. La fel cum soldatul Putin s-a deosebit de ursul Eltan. Dupa legile optiunii, in locul unui soldat nu vine alt soldat.
Cine-i, atunci, Hloponin?
El poate fi prezentat drept "baiatul destept". Apropo, mai este un guvernator-succesor - Aleksandr Tkaciov, din Krasnodar.
Tkaciov este astazi cel mai eligibil
Cel care a vrut sa le ia ucrainenilor Tuzla?
Vedeti, are deja o reputatie. Iar in ochii poporului asta inseamna un punct castigat. Tkaciov este, astazi, cel mai eligibil de pe lista lui Putin.
Cine il sustine?
Responsabilii ministerelor de forta si influentul om de afaceri Oleg Deripaska.
Dar liberalii?
Sunt ingroziti de Tkaciov.
Procurorul.
Am uitat pe cineva?
Ustinov nu poate fi trecut cu vederea
Urmatorul nu poate fi trecut cu vederea. Pe langa o asemenea figura nu te strecori. Este procurorul general, Vladimir Ustinov. Candidat ideal din punctul de vedere al celor cu forta de la Kremlin. Mai comod chiar si decat Tkaciov. Este legat de multi, de unii chiar prin relatii de rudenie.
Cand a avut Putin timp sa discute cu Ustinov?
Acum o luna si jumatate.
Ce se va alege de Rusia cu un presedinte-procuror?
Va spori ortodoxismul. Ustinov este un om foarte credincios.
Kolesnikov, ultimul pe lista
Cine este al saptelea?
Procurorul adjunct, Vladimir Kolesnikov - o persoana mult mai charismatica decat Ustinov.
Asta e toata lista?
Deocamdata, da. Credeti ce doriti.
Cum se vor uita acum pretendentii unii la altii?
Relatiile lor nu au fost niciodata foarte apropiate. Acum vor incepe sa adune unul impotriva altuia tot felul de materiale compromitatoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.