Statele Unite si Uniunea Europeana nu au fost acceptate de catre Rusia ca negociatori directi in vederea rezolvarii conflictului de la Nistru. Momentan insa, cele doua entitati politico-militare au obtinut statutul de "observatori". Reprezentantii Ch
Statele Unite si Uniunea Europeana nu au fost acceptate de catre Rusia ca negociatori directi in vederea rezolvarii conflictului de la Nistru. Momentan insa, cele doua entitati politico-militare au obtinut statutul de "observatori". Reprezentantii Chisinaului si ai Tiraspolului au convenit, ieri, la Odesa - unde la inceputul saptamanii au debutat consultari pe problema transnistreana - asupra reluarii negocierilor privind reglementarea problemei transnistrene cu participarea observatorilor din partea SUA si a Uniunii Europene, informeaza agentia de presa Flux. Potrivit documentului semnat la Odesa de catre sefii delegatilor Chisinaului, Tiraspolului, Ucrainei, Federatiei Ruse si OSCE, o noua runda de negocieri, in noul format, va avea loc in zilele de 27 si 28 octombrie, la Chisinau. "Principalul rezultat al acestei intalniri de la Odesa este faptul ca s-a convenit asupra reluarii negocierilor, care nu se mai desfasoara de peste un an", a declarat presei reprezentantul special al Ucrainei la negocieri, Dmitri Tkaci.
Rezultatele reuniunii de la Odesa au loc in contextul recentelor declaratii pe tema Transnistriei facute, la Iasi, de presedintele Romaniei Traina Basescu si de omologul sau din Republica Moldova, dupa intrevederea pe care au avut-o cei sefi de stat. Duminica, la Iasi, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, avertiza ca, in cazul in care reprezentantii Washington-ului si Bruxelles-ului nu vor fi acceptati ca parteneri egali la discutii, Chisinaul nu va reveni la negocieri.
Planul lui Iuscenko, primit
Delegatiile Chisinaului si Tiraspolului, participante la consultarile in problema transnistreana din orasul din sudul Ucrainei nu au reusit in prima zi a discutiilor sa ajunga la un acord in privinta reluarii procesului de negocieri pentru reglementarea conflictului din stanga Nistrului, intrerupt de mai bine de un an, informa, luni, agentia de presa rusa ITAR-TASS, preluata de Rompres. Consultarile, ce s-au desfasurat sub "medierea" OSCE, a Rusiei si Ucrainei, au continuat pe parcursul zilei de ieri. "Principala tema a intalnirii de la Odesa este deblocarea procesului de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol si revenirea la masa negocierilor. Exista dificultati, dar fara dialog rezolvarea conflictelor este imposibila", declara, la sfarsitul primei zile a consultarilor, reprezentantul Rusiei la aceste discutii, Valeri Nesteruskin.
Pe agenda discutiilor de la Odesa, asteptate cu mult interes, s-au aflat mai multe teme: democratizarea Transnistriei, monitorizarea granitei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, precum si implicarea Uniunii Europene si a SUA in negocierile pentru solutionarea conflictului din stanga Nistrului, a indicat si reprezentantul ucrainean, Dmitri Tkaci. Potrivit declaratiilor sale, preluate de ITAR-TASS, participantii la aceste dezbateri au abordat si planul propus de presedintele ucrainean Viktor Iuscenko pentru rezolvarea conflictului transnistrean.
In privinta acestor probleme, informeaza agentia de presa rusa, au existat divergente intre Chisinau si Tiraspol. Republica Moldova insista ca UE si SUA sa particie la reglementarea conflictului ca mediatori cu drepturi depline, in timp ce Tiraspolul considera ca pentru adoptarea unor decizii politice este nevoie de reluarea procesului de negocieri. Aparent fara legatura directa la prima vedere, in timp ce la Odesa se discuta despre posibilitatea implicarii Uniunii Europene si a Statelor Unite in procesul de reglementare transnistreana, la Moscova s-a luat decizia de a opri, cel putin temporar, importurile de vinuri din Republica Moldova, noteaza BBC.
"Alegeri premature"
Agentiie de presa reamintesc faptul ca, duminica, la Iasi, presedintele Basescu si-a exprimat regretul pentru faptul ca, in iunie 1992, Romania a decis sa se retraga de la masa tratativelor privind solutionarea problemei transnistrene. Seful statului a precizat in acest sens ca statul roman va recupera prin sprijinul pe care il va acorda de acum inainte Republicii Moldova pentru solutionarea acestui conflict. "Problema transnistreana este o problema in care Moldova a primit si va continua sa primeasca cel mai mare sprijin posibil, atat cat Romania poate da, in toate institutiile internationale.
Fie, asa cum s-a intamplat acum, prin interventii la Organizatia Natiunilor Unite, fie prin interventii la summit-uri si in organisme europene, prin interventii in summit-uri si organisme NATO, prin expertiza pentru OSCE si Uniunea Europeana, Romania va urmari constant sprijinirea Moldovei pentru solutionarea la standarde europene a problemei transnistrene", precizat Traian Basescu la finalul intalnirii cu Vladimir Voronin.
In acelasi timp, cei doi presedinti au sustinut ca alegerile in Transnistria sunt premature, liderul de la Chisinau precizand ca a semnat si un document in acest sens cu omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko. "Am semnat impreuna cu presedintele ucrainean Iuscenko un document prin care vom crea o comisie internationala pentru a monitoriza democratizarea Transnistriei. Doar cand acest proces se va incheia, acolo se vor organiza alegeri", a spus Voronin, subliniind ca nu se pune problema unor alegeri libere in Transnistria.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.