SRI ii acuza pe unii membri ai Colegiului CNSAS ca incearca sa induca mediatic o confuzie privind dosarele fostei Securitati, ceea ce aduce deservicii informarii corecte a opiniei publice, se arata intr-un comunicat remis la inceputul saptamanii de B
SRI ii acuza pe unii membri ai Colegiului CNSAS ca incearca sa induca mediatic o confuzie privind dosarele fostei Securitati, ceea ce aduce deservicii informarii corecte a opiniei publice, se arata intr-un comunicat remis la inceputul saptamanii de Biroul de presa al SRI, transmite Mediafax.
"Confuzia intre informatiile de interes personal sau public si cele de siguranta nationala, pe care incearca sa o induca mediatic, cu consecventa, unii membri ai Colegiului CNSAS, prin extinderea abuziva a atributiilor institutiei din care fac parte, nu poate aduce decat deservicii informarii corecte a opiniei publice", sustin reprezentantii SRI.
Ei afirma ca in aceasta categorie poate fi inclusa si afirmatia potrivit careia SRI a transmis CNSAS "doar 300 metri liniari" din arhiva fostei Securitati.
"In realitate, SRI a transportat in depozitele CNSAS de la Popesti-Leordeni o cantitate de 7819 metri liniari de arhiva, continand 1.192.500 dosare, cu 1.362.972 volume. Aceasta cantitate se adauga celor peste 900 de metri liniari de arhiva, predati anterior lunii martie a.c. Pana la sfarsitul acestui an Consiliul va avea in depozitele proprii intreaga cantitate de arhiva stabilita prin Hotararea CSAT nr. 13/2005, inclusiv un sistem informatizat de regasire a dosarelor respective", se arata in comunicat.
Reprezentantii SRI sustin ca CNSAS preia in gestiune de la actualii detinatori, toate documentele Securitatii "cu exceptia celor care privesc siguranta nationala, potrivit legii". "Stabilirea documentelor Securitatii, care privesc siguranta nationala a Romaniei, se realizeaza prin analizarea acestora in cadrul unei Comisii Mixte, formate din reprezentanti ai SRI si ai CNSAS. Pana in prezent, au avut loc peste 20 de intalniri in cadrul Comisiei Mixte, in care s-a hotarat ce documente de siguranta nationala raman in pastrarea SRI, fara a fi necesar eventualul arbitraj al CSAT. Aceste documente nu se predau Consiliului, deoarece privesc domenii de activitate ale SRI, precum contraspionajul, antiterorismul, extremismul de orice natura etc.", se mai arata in document.
Onisoru apreciaza efortul SRI
Presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru sustine ca intre CNSAS si SRI nu exista nici un "meci". "Efortul SRI pentru transferul arhivei fostei Securitati este real. Daca vreti, CNSAS este in culpa pentru ca nu are gata cea de-a treia hala", a explicat seful Colegiului. El a mai spus ca in prima sedinta a CSAT se va discuta stadiul de predare a arhivei fostei Securitati. Pe de alta parte, Onisoru considera ca unii membri ai Colegiului au facut declaratii care minimalizeaza efortul depus de SRI.
Dinescu are voie moderator
Publicistul Mircea Dinescu, membru CNSAS, va putea modera din nou emisiuni pe posturile de radio si televiziune, dupa ce Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis ieri modificarea Deciziei 40 cu privire la asigurarea informarii corecte si a pluralismului, transmite Mediafax. Pana acum, Decizia CNA nr. 40 interzicea, la articolul 3, reprezentantilor administratiei publice centrale sa realizeze sau sa modereze emisiuni audiovizuale. Dat fiind ca membrii CNSAS erau asimilati reprezentantilor administratiei publice centrale, Mircea Dinescu nu putea realiza emisiuni TV. In urma modificarii Deciziei 40, propuse de Ralu Filip, presedintele CNA, si adoptata cu sase voturi in sedinta CNA de ieri, reprezentantii administratiei publice centrale, pana acum incompatibili cu functia de moderatori radio TV, au fost inlocuiti cu "reprezentanti ai Guvernului si ai administratiei publice locale". (M.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.