Liberalii colaboreaza eficient in Senat cu PSD si PC. In aceasta formula, senatorii celor trei partide au obtinut ieri prelungirea, cu 15 zile, a termenului de dezbatere a statutului minoritatilor, in schimbul promisiunii ca in acest interval se va d
Liberalii colaboreaza eficient in Senat cu PSD si PC. In aceasta formula, senatorii celor trei partide au obtinut ieri prelungirea, cu 15 zile, a termenului de dezbatere a statutului minoritatilor, in schimbul promisiunii ca in acest interval se va discuta si adopta noul Regulament al Senatului. Imbatati cu apa rece, trei senatori ai coalitiei, Puiu Hasotti (PNL), Radu Campeanu (PNL) si Gavrila Vasilescu (PC), au votat in favoarea acestei propuneri anuntate de liderul PSD, Mircea Geoana, neconstientizand, chipurile, ca nu fac altceva decat jocul pesedistilor. De altfel, optiunea lor a fost decisiva, plenul adoptand cu 48 la 52 de voturi in favoarea cererii PSD. Concret, PSD a obtinut la Senat un lucru pentru care s-a zbatut toata dimineata de ieri, plus cateva ore bune din ziua de luni. Senatorii Opozitiei au solicitat insistent prelungirea termenului de dezbatere a statutului minoritatilor, de la 45 la 65 de zile, astfel incat actul normativ sa nu treaca de Senat, prin aprobare tacita. In replica, Puterea a batut moneda pe dezbaterea Regulamentului, amenintandu-i cu boicotarea statutului minoritatilor. Practic, toata dimineata, opozitia si puterea s-au prefacut ca se joaca de-a soarecele si pisica, blocand efectiv lucrarile Senatului.
Refuzul aprobarii tacite
Razboiul nervilor a debutat inca de dimineata, cand Alianta, prin vocea lui Hasotti, a cerut dezbaterea Regulamentului. Imediat, PSD si PRM au venit la microfon si au solicitat prelungirea discutiilor pe statutul minoritatilor. "Camera Superioara nu-si permite sa mearga pe o aprobare tacita. Daca nu vrem altfel, atunci trimitem toate cele 300 de legi necesare integrarii direct la Camera, ne dam demisia cu totii si ne ocupam de altceva", a comentat presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu (PSD). Imediat, Radu Berceanu (PD) a prezentat strategia Aliantei: "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face". Mai exact, senatorul democrat le-a explicat pesedistilor ca Alianta va plati cu aceeasi moneda tergiversarea Regulamentului. "La statutul minoritatilor va putem tine oricat: discutam cate 40 de minute pe un subiect, cerem pauze peste pauze, scoatem cartelele de vot desi suntem in sala", a punctat Berceanu. Interventia sa nu a descurcat deloc itele problemei, opozitia si puterea continuand sa se perinde pe la microfon cu aceleasi cereri: statutul minoritatilor prelungit ori taraganarea Regulamentului.
Guvernarea PNL-PC-PSD
Chiar si dupa ce au luat numeroase pauze de consultari, senatorii nu au ajuns la nici o decizie unanim acceptata. La un moment dat chiar, Vacaroiu s-a transformat in victima perfecta: "Domnule Berceanu, daca eu imi dau acum demisia si va numesc din oficiu presedinte al Senatului, vom discuta legile integrarii?". Vacaroiu a continuat apoi sa se lamenteze: "N-am crezut ca voi trai sa vad asa ceva. E ceva incredibil! Asist la un santaj din partea Aliantei care da prioritatile Guvernului privind integrarea contra altceva".
Termen de 15 zile pentru Regulament
Dupa patru ore de discutii sterile si lipsite de sens, Mircea Geoana a venit cu o solutie aparent salvatoare pentru deblocarea crizei din Senat. "Propun prelungirea termenului de dezbatere a statutului minoritatilor cu inca 15 zile, urmand ca in acelasi termen sa se finalizeze si discutiile pe Regulament", a sustinut Geoana. Zis si facut. Constiincios, Vacaroiu a supus votului aceasta solutie, iar senatorii coalitiei au mers pe mana opozitiei. Hasotti, Vasilescu si Campeanu au inclinat balanta in favoarea pesedistilor ajutandu-i pe acestia sa castige batalia inceputa de dimineata. In schimb, coalitia nu a obtinut absolut nimic, nici macar cuvantul lui Geoana ca PSD va respecta intelegerea facuta in plen pe marginea Regulamentului.
Au obtinut "cuvantul lui Geoana"
Pe holurile Senatului, Geoana anunta ca partidul sau a obtinut ce a vrut dar nu a dat nimic concret in schimb. Senatorii Aliantei erau insa convinsi ca-l vor revoca pe Vacaroiu din functia de presedinte. "Am obtinut un termen pentru finalizarea Regulamentului", s-a aparat Hasotti in momentul in care a fost luat la rost de presa. Intrebat ce garantii a primit din partea PSD pe acest subiect, senatorul PNL a comentat sec: "Cuvantul lui Geoana!!!". Cand a sesizat insa ca prin optiunea sa nu a facut altceva decat sa-i ajute pe pesedisti, Hasotti a intors-o ca la Ploiesti: "De fapt, eu am votat impotriva. Dar am fost inregistrat ca votand pentru", a scaldat-o liderul PNL. Alti colegi de Alianta insa habar n-aveau ce voteaza: "S-a optat pentru ordinea de zi , nu pentru statut sau Regulament", comentau buimaci unii liberali. Nici pesedistii nu erau convinsi ca vor dezbate Regulamentul in timpul stabilit. In timp ce unii sustineau sus si tare ca Vacaroiu va mai ocupa mult si bine fotoliul de presedinte, altii erau convinsi ca soarta lui "nea Nicu" se va decide dupa 15 zile. Pe acest fond de bulibaseala totala, senatorii au continuat dupa-amiaza in plen discutiile pe legile prioritare pentru integrare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.