Termenul de depunere a declaratiilor pe care magistratii trebuie sa le faca pentru a se stabili daca exista cazuri in care acestia au colaborat cu fosta securitate a expirat, urmand verificarea dosarelor. De asemenea, dupa centralizarea declaratiilor
Termenul de depunere a declaratiilor pe care magistratii trebuie sa le faca pentru a se stabili daca exista cazuri in care acestia au colaborat cu fosta securitate a expirat, urmand verificarea dosarelor. De asemenea, dupa centralizarea declaratiilor de catre Consiliul Superior al Magistraturii, se va stabili daca si cati dintre magistrati au refuzat sa completeze declaratiile pe proprie raspundere privind apartenenta la serviciile de informatii si colaborarea cu fosta securitate. Cei care nu au completat declaratiile vor fi sanctionati.
Fara ofiteri acoperiti
O comisie specializata a CSM va centraliza toate informatiile oferite de magistrati, dupa care le va trimite spre verificare. Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) va verifica autenticitatea informatiilor din declaratiile privind colaborarea cu fosta securitate. Potrivit articolului 6 /1 al legii, "judecatorii, procurorii, magistratii asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa faca o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica". Declaratiile vor fi verificate de CNSAS, rezultatele vor fi atasate la dosarul profesional, iar accesul la dosar se va face potrivit Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica. Alineatul 2 al articolului 6 prevede ca judecatorii, procurorii, magistratii asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Aceste persoane vor completa, anual, o declaratie autentica, pe proprie raspundere potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
In aceste cazuri, declaratiile vor fi verificate, din oficiu sau la sesizarea CSM, de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Incalcarea obligatiei se sanctioneaza cu eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror. Totodata, magistratii si personalul auxiliar de specialitate vor trebui sa declare, anual, daca sotul, rudele sau afinii pana la gradul al IV-lea, inclusiv, exercita o functie sau desfasoara o activitate juridica ori activitati de investigare sau cercetare penala, precum si locul de munca al acestora.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.