Vreme de 50 de ani dupa moartea sa, actorul James Dean, devenit un simbol al tanarului rebel si nonconformist, a fost potretizat drept un sofer nechibzuit si vitezoman, lucru care a dus, dupa cate se pare, si la decesul sau in tragicul accident produ
Vreme de 50 de ani dupa moartea sa, actorul James Dean, devenit un simbol al tanarului rebel si nonconformist, a fost potretizat drept un sofer nechibzuit si vitezoman, lucru care a dus, dupa cate se pare, si la decesul sau in tragicul accident produs pe 30 septembrie 1955. Un documentar realizat de un post de televiziune britanic si finalizat de curand spulbera insa aceste ipoteze, demonstrand nu numai ca Dean sofa destul de atent, ci si faptul ca rula cu o viteza mult mai mica decat s-a crezut pana in momentul de fata, relateaza cotidianul britanic "Daily Telegraph". Timp de 50 de ani, cei de la Hollywood au avut tot interesul sa-l prezinte pe Dean drept un actor cu o atitudine rebela, sa raspandeasca ideea ca acesta ar fi avut o pasiune nemasurata pentru masinile rapide si ca iubea viteza. Timp de 50 de ani, toti fanii lui au stiut ca Dean si-a pierdut viata dupa ce autoturismul sau Porsche Spyder 550, in care se afla impreuna cu mecanicul Rolf Weutherich, s-a ciocnit cu o alta masina pe o autostrada din California.
Documentarul realizat de Channel 5 demonstreaza insa faptul ca starul rula cu cel mult 70 de kilometri la ora (practic, cu 20 de km mai putin decat s-a stiut pana in prezent) si ca a franat puternic incercand sa evite impactul cu masina care i-a taiat calea, contrar variantei oficiale conform careia, pentru a evita accidentul, Dean ar fi accelerat. Folosind o tehnologie computerizata ultrasofisticata, realizatorii documentarului au demonstrat ca, intr-adevar, James Dean se afla la volanul masinii in momentul impactului, desi ultimul martor ocular al acestui accident, Don Dooley, sustine de multa vreme ca la volan s-ar fi aflat mecanicul Weutherich, si nu celebrul actor.
Dean, care a murit in drum spre spital din cauza fracturilor la nivelul gatului si ranilor interne, aparuse pana in acel moment in numai trei filme din care doar "La Est de Eden" fusese lansat pe piata. Moartea sa tragica l-a adus insa pe prima pagina a ziarelor, astfel ca din momentul in care a fost lansata pelicula "Rebel fara cauza", Dean a devenit (si a ramas) un simbol al Americii, aspectul sau fizic de baiat capricios si dispretul sau rebel fata de societate si autoritati fiind definitorii pentru tineretul american de dupa razboi. In momentul mortii lui Dean, filmarile la pelicula Giants (unde juca alaturi de Elizabeth Taylor si Rock Hudson) nu luasera inca sfarsit dar faptul ca aceasta a fost utlerior lansata pe piata nu a facut decat sa confirme statutul de superstar pe care il dobandise tanarul actor decedat.
Marturia lui Dooley
Dooley, acum in varsta de 65 de ani, avea numai 15 ani in momentul in care a vazut cum Porsche-ul lui Dean se transforma intr-o masa de metal. Masina a fost atat de avariata, incat politistii care s-au deplasat la locul accidentului spuneau ca arata ca dupa "o explozie". Dooley si cumnatul sau au fost la un pas de a fi si ei implicati in acest accident, iar in momentul in care masina lui Dean a iesit de pe sosea, Dooley a fugit sa caute ajutor. "James Dean statea pe locul din dreapta, pe locul pasagerului. (..) Mecanicul s-a aflat la volan", insista acesta. Tehnologia de ultima ora a demonstrat insa faptul ca Dean, pentru care impactul a fost total, a fost aruncat pe scanul din dreapta sa. Ancheta oficiala care a urmat accidentului nu a luat in seama si marturia lui Dooley, considerandu-se ca acesta era prea tanar. Dar in ciuda demonstratiei facute cu ajutorul tehnologiei, ultimul martor ocular in viata este convins ca masina nu era condusa de legendarul actor. "Este ceea ce am vazut eu. Amintirile mele adevarate, si nu altceva. Nu am nimic de castigat mintind in legatura cu aceasta poveste", mai spune Dooley.
Concluziile anchetei oficiale au fost destul de confuze, complicandu-se si mai mult din cauza marturiilor care se bateau cap in cap. Donald Turnupseed, soferul masinii care i-a taiat calea lui Dean, a fost declarat nevinovat, fapt care a condus la concluzia ca cel mai probabil coliziunea s-a produs din vina actorului. Singurul care ar fi putut descalci itele intregii istorii, mecanicul Weutherich, se afla intr-o stare mult prea grava pentru a fi implicat in ancheta. Cand si-a revenit s-a intors in Germania natala refuzand sa vorbeasca vreodata despre acest accident. Weutherich a murit in 1981, intr-un alt accident rutier.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.