Nicolas Sarkozy, ministrul de Externe, este si presedinte al partidului de guvernamant - UMP - pe care l-a transformat in trambulina pentru prezidentialele din 2007. In aceasta calitate a cerut, imediat dupa esecul referendumului asupra Constitutiei
Nicolas Sarkozy, ministrul de Externe, este si presedinte al partidului de guvernamant - UMP - pe care l-a transformat in trambulina pentru prezidentialele din 2007. In aceasta calitate a cerut, imediat dupa esecul referendumului asupra Constitutiei europene, la 29 mai, organizarea unei Conventii asupra UE, care sa analizeze cauzele si sa proiecteze solutii. Conventia s-a desfasurat vineri si sambata la Palais de la Mutualite din Paris, si lucrarile sale au capatat girul parintelui Constitutiei europene, Valerie Giscard d'Estaing, care iese la rampa pentru prima data de la referendum. Gata cu extinderea! Consecvent cu el insusi, Sarkozy cere masuri radicale; daca constructia europeana este pe cale sa esueze, este din cauza ca UE s-a extins prea repede si fara sa isi reformeze institutiile, respectiv fara sa isi stabileasca frontierele. Nu trebuie sa acceptam noi aderari fara sa reformam in prealabil institutiile europene, a afirmat Sarkozy, in fata unei sali in extaz. Intersant este ca, daca in ceea ce priveste Turcia, Sarkozy a fost intotdeauna un opozant hotarat (de altfel, despre Turcia vorbeste in alta parte, si nu la capitolul rezervat extinderii si institutiilor") el n-a fost niciodata foarte explicit in ceea ce priveste Romania si Bulgaria. Diplomatii nostri au fost asigurati, in trecut, ca Sarkozy nu vorbeste despre Romania si Bulgaria, dar in mod oficial acesta nu a facut niciodata precizarile necesare.
Gata si cu motorul franco-german. Surprizele nu s-au oprit insa aici. Sarkozy a mai vorbit deja despre crearea unui G6 in sanul Uniunii, respectiv traditionalii plus Polonia. De aceasta data, liderul majoritatii franceze traseaza si un program: G6 ar fi mandatat sa constituie "nucleul dur" al UE. Aceasta refondare a Uniunii ar urma sa aiba loc daca celelalte state membre nu se raliaza propunerilor care reunesc consensul celor 6 (care, impreuna, atrage atentia Sarkozy, reprezinta 75 la suta din populatia Uniunii).
Chirac - izolat in chestiunea turca
La conventie, toti vorbitorii s-au intrecut in a ataca ideea aderarii Turciei la UE; unii au venit chiar cu harti menite sa demonstreze ca, din toate punctele de vedere, Turcia nu se afla in Europa. Cel mai plastic a fost chiar VGE, care a cerut asistentei sa isi imagineze summitul UE-SUA, in care Europa este reprezentata de Presedintia turca (vasal traditional al Statelor Unite). In aceste conditii, i s-a atras atentia presedintelui Chirac, ca la 3 octombrie (data teoretica a inceperii negocierilor) va reprezenta un punct de vedere pe care 60 la suta dintre francezi nu il impartasesc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.