Reputata jurnalista Brindusa Armanca, actualmente la "ZIUA", dupa prestatii apreciate, in anii '90, la Radio Europa Libera si la TVR Timisoara, se intoarce cu noua sa carte la "dragostea dintai": critica literara. Daca precedentele sale volume - "Tel
Reputata jurnalista Brindusa Armanca, actualmente la "ZIUA", dupa prestatii apreciate, in anii '90, la Radio Europa Libera si la TVR Timisoara, se intoarce cu noua sa carte la "dragostea dintai": critica literara. Daca precedentele sale volume - "Televiziunea regionala in Romania" si "Ghid de comunicare pentru jurnalisti si purtatori de cuvant" (ambele aparute in 2002) - fructificau experienta ziaristei Brindusa Armanca, "Mesajul lui Crypto" e un studiu de interpretare a poeziei romanesti moderne, si anume din perspectiva recuperarii unor forme ale "culturii magice" - conform subtitlului: "Comunicare, cod, metafora magica in poezia romaneasca moderna". Cartea e teza de doctorat a autoarei, redactata sub conducerea regretatului profesor timisorean Eugen Todoran, in tinerete membru ale Cercului Literar de la Sibiu ("Un nemuritor: Eugen Todoran" este textul asezat "In loc de prefata"). Studiul propriu-zis identifica in poezia noastra cultura, la Eminescu sau la Blaga, forme de recuperare a traditiei magiei, a arhetipurilor, a "stihiilor poetice", a miturilor, candva folclorice. La final sunt reproduse pasaje din referatele membrilor comisiei de sustinere a tezei: Cornel Ungureanu (coordonatorul final, dupa disparitia lui Eugen Todoran), Nicolae Manolescu, Mircea Borcila, Iosif Cheie-Pantea si Tudor Vlad. Cel dintai mentioneaza - intre altele - "originalitatea autoarei intr-un domeniu in care mii de cercetatori au staruit" (e vorba despre opera eminesciana). (Ov.S.P.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.