Avioanele militare israeliene au continuat, in cursul noptii de luni 25, in zorii zilei de marti 26 septembrie, si la pranz, sa bombardeze obiective Hamas din fasia Gaza. Conducerea miscarii fundamentaliste islamice Hamas s-a grabit sa anunte incetar
Avioanele militare israeliene au continuat, in cursul noptii de luni 25, in zorii zilei de marti 26 septembrie, si la pranz, sa bombardeze obiective Hamas din fasia Gaza. Conducerea miscarii fundamentaliste islamice Hamas s-a grabit sa anunte incetarea atacurilor cu rachete Qassam si suspendarea actiunilor militare impotriva Israelului pana la sfarsitul anului. Dar Ierusalimul nu a receptat inca decizia Hamasului, asa ca avioanele israeliene au continuat, pentru a doua si a treia zi consecutiv, sa bombardeze la Gaza, Han Yunis, Rafiah si Ben Hanun. In paralel, unitati de elita si blindate israeliene au continuat actiunea de arestare a militantilor Hamas si ai Jihadului islamic din Iehuda si Somron (Cisiordania). Ieri au fost prinsi alti 90 de fundamentalisti, facand ca numarul celor arestati sa depaseasca cifra de 300. Nici Hamas n-a stat cu mainile in san, un grup terorist l-a rapit pe Nuriel Sasson, un comerciant din Maale Adumim. Trupul sau a fost gasit dupa doua zile, aruncat la gunoi, langa Ramallah.
Lichidarea lui Abd al-Latif Sheikh Halil
Luni 25 septembrie, la ora 7 seara, un avion de atac a lansat doua rachete asupra Mercedes-ului in care se aflau Abd al-Latif Sheikh Halil (32 de ani) si Nasser Barhum (35 de ani). Cei doi fruntasi ai Jihadului islamic au murit pe loc, alti cativa palestinieni au fost raniti. Masina circula in cartierul Tel El-Hawa, din sudul orasului Gaza. Surse militare israeliene au facut cunoscut faptul ca Halil a fost implicat, in ultimul an, in moartea a 15 soldati si civili israelieni. El detinea functia de comandant al Brigazilor "El Kuds" (numele arab al Ierusalimului). Halil reusise sa scape cu viata din trei atentate, in cursul ultimului atentat, rachetele trase asupra locuintei in care locuia familia Halil l-au ucis pe fratele sau. A patra actiune de "lichidare selectiva" i-a fost fatala. Evident, bombardamentele dezvaluie intentia israeliana de a-i descuraja pe teroristi, in prezent si in viitor, de a mai lansa Qassam-uri sau de a efectua atentate dincolo de granitele Autoritatii Palestiniene. Din pacate, altfel inteleg guerilele palestiniene acest limbaj razboinic. Muhamad el-Hindi, unul din conducatorii Jihadului islamic a jurat ca luptatorii sai vor razbuna moartea lui Halil: "Nu e loc pentru cuvinte frumoase despre cooperare si liniste, acum e vremea razboiului. Sharon a incalcat intelegerea de incetare a actiunilor militare, ordonand un razboi total impotriva palestinienilor". Declaratii belicoase, bombardamente, lichidari selective, Qassam-uri, morti si raniti, distrugeri, - cine a fost naivul care vorbea dupa evacuarea Gazei de vremea paradisiaca a pacii?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.