Dupa ce au inceput sa apara tot felul de expertize neavizate avand ca subiect Transnistria, autorii unui studiu de impact destinat factorilor de decizie din Romania au dat dovada de o crasa lipsa de profesionalism si o flagrabnta neseriozitate. Este
Dupa ce au inceput sa apara tot felul de expertize neavizate avand ca subiect Transnistria, autorii unui studiu de impact destinat factorilor de decizie din Romania au dat dovada de o crasa lipsa de profesionalism si o flagrabnta neseriozitate. Este vorba, mai precis, de cei care au conceput studiul de impact "Romania si Republica Moldova - intre politica europeana de vecinatate si perspectiva extinderii Uniunii Europene", respectiv prof. univ. dr. Adrian Pop, conf. univ. dr. Gabriela Pascariu, asist. univ. dr. George Anglitoiu, dr. Alexandru Pescarus. Documentul a fost realizat pentru Institutul European din Romania, beneficiarii sai fiind Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale si Administratia Prezidentiala.
Raportul mentionat se afla intr-o faza intermediara de cercetare, insa autorii sai dau dovada de neprofesionalism si neseriozitate. In cadrul mesei rotunde privind problema transnistreana organizate miercuri la Grupul de Dialog Social, asist. univ. dr. George Anglitoiu a adresat celor prezenti invitatia sa participe la lansarea unui nou raport privind situatia transnistreana la Institutul European din Romania, eveniment care ar fi trebuit sa se desfasoare ieri. Insa in realitate era vorba de o intalnire informala intre beneficiarii raportului si autorii sai. Reprezentantii presei si ai societatii civile au fost admisi totusi la lucrari, desi intr-un dialog privat asist. univ. dr. George Anglitoiu, autorul invitatiei, si-a exprimat opinia ca nou venitii ar putea fi invitati sa paraseasca sala.
Corigent la geografie
In cadrul prezentarii sale, Anglitoiu a prezentat o serie de informatii false. In primul rand a afirmat ca in urma "unei" intalniri dintre presedintii Traian Basescu si Viktor Iuscenko, seful statului roman i-ar fi promis in semn de buna credinta omologului sau ucrainean renuntarea la procesul privind canalul Bastroe de la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Problema canalului Bastroe nu poate fi adusa in fata Curtii Internationale de la Haga deoarece acest canal se afla integral pe teritoriul Ucrainei, acordurile bilaterale existente nepermitand apelul la o instanta internationala de arbitraj. Asist. univ. dr. Anglitoiu a sustinut ca Bastroe este un canal de granita dintre Romania si Ucraina dovedind lipse de cunostiinte elementare de geografie. Colac peste pupaza a mai afirmat ca intre Romania si Ucraina nu exista un tratat privind granita. Autorul unui raport privind problemele Transnistriei dovedeste necunoasterea istoriei spatiului asupra caruia isi exercita competentele: intre Romania si URSS a fost incheiata o intelegere privind frontierele in 1961, intelegere amintita in cadrul Tratatului de baza cu Ucraina din 1997.
In ciuda lipsei de informatii de baza, asist. univ. dr. George Anglitoiu a relevat o serie de concluzii reprezentantilor ministerelor care urmeaza sa beneficieze de expertiza sa (MAE, MApN si Administratia Prezidentiala). Expertul universitar a facut o confuzie majora sustinand faptul ca presedintele Traian Basescu isi doreste sa fie un lider regional al Marii Negre. Pana acum, in toate interventiile prezidentiale privind Marea Neagra a fost vorba de internationalizarea si democratizarea acestui spatiu, sintagma "lider regional" apartinand fostului presedinte Emil Constantinescu. Asist. univ. dr. George Anglitoiu a mai sustinut, secondat de prof. univ. dr. Adrian Pop, ca o implicare directa a Romaniei in rezolvarea conflictului transnistrean nu ar fi benefica, recomandand participarea prin intermediul structurilor europene.
Misterul banilor
Autorii raportului amintit au refuzat sa spuna ce suma de bani au primit in schimbul expertizei lor, desi este vorba de fonduri guvernamentale cheltuite prin intermediul Institutului European din Romania. Pe de alta parte, se pune intrebarea ce fel de raport pot alcatui cercetatori lipsiti de cele mai elementare cunostiinte de geografie si istorie diplomatica sau care nu sunt la zi cu ultimele stiri ale politicii externe romanesti. De asemenea, este interesant de aflat cum vor putea folosi Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale si Administratia Prezidentiala un astfel de raport.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.