Uraganul Rita a provocat, in acest weekend, inundatii si intreruperea curentului electric pe coasta de sud a Statelor Unite, dar nu a produs un dezastru de proportii in aceasta zona devastata deja de uraganul Katrina in urma cu aproape o luna.
Uraganul Rita a provocat, in acest weekend, inundatii si intreruperea curentului electric pe coasta de sud a Statelor Unite, dar nu a produs un dezastru de proportii in aceasta zona devastata deja de uraganul Katrina in urma cu aproape o luna.
O singura persoana a murit, in statul Mississippi, in timpul unei tornade inregistrate dupa trecerea uraganului. Totusi, bilantul s-ar putea agrava in urmatoarele zile, au avertizat autoritatile.
"Pagubele materiale nu au fost atat de grave pe cat credeam", a declarat directorul FEMA, David Paulison, salutand faptul ca populatia a fost evacuata la timp si subliniind ca aceste operatiuni au facut sa nu se inregistreze aproape nici o victima.
Port Arthur, important centru petrochimic din sud-estul statului Texas, pe unde a trecut centrul uraganului, a fost inundat si privat de electricitate.
Politia a arestat noua persoane pentru jafuri, iar o interdictie de circulatie a intrat in vigoare.
Orasul Houston, unde a avut loc o evacuare fara precedent, a mai mult de un milion de persoane, nu a suferit pagube majore.
New Orleans a fost "crutat" de Rita, chiar daca s-au produs unele inundatii in cartierele deja sinistrate in urma uraganului Katrina si de unde localnicii fusesera evacuati. Primarul Ray Nagin si-a exprimat speranta, sambata, ca va putea autoriza revenirea treptata a oamenilor in cartierele cel mai putin afectate incepand de luni si a estimat ca circa 15 la suta din oras este inca sub ape.
Rita va costa societatile de asigurari intre 2,5 si sase miliarde de dolari, potrivit diverselor pronosticuri ale specialistilor.
Cel putin 1,1 milioane de locuinte sunt lipsite de electricitate in statele Texas, Mississippi si Louisiana, in urma celor doua uragane, Katrina si Rita.
In Port Arthur, numerosi copaci smulsi din radacini de rafalele de vant au blocat strazi si au cazut peste vehicule, iar apa atinge in unele locuri 1,20 metri. Accesul la principala rafinarie este blocat.
"Numeroase acoperisuri au fost smulse, iar inundatiile au cauzat pagube importante", spune un localnic care nu a parasit orasul si a carui casa a rezistat asalturilor urganului Rita. "A fost destul de inspaimantator", spune un alt rezident dintr-un cartier sarac al orasului, a carui casa din lemn este inundata de 30 de centimetri de apa.
Productia de titei in Golful Mexic era oprita sambata in totalitate, iar cea de gaze naturale in proportie de 75 la suta. Circa 80 la suta dintre cele 819 platforme petroliere locuite si 69 la suta dintre cele 134 de puturi de forare din Golf au fost evacuate.
Departamentul Energiei si-a exprimat un "optimism prudent", apreciind ca Rita nu va provoca decat "perturbari minime" in aprovizionarea cu petrol.
Centrul uraganului de categoria trei a lovit Statele Unite sambata, la ora locala 03.39 (10.39, ora Romaniei), cu rafale de vant de 195 kilometri pe ora. Apoi Rita si-a pierdut din intensitate si s-a transformat in furtuna tropicala. (Mediafax)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.