Normele Bancii Nationale a Romaniei privind restrictionarea creditarii in valuta intra astazi in vigoare. Noile reglementari prevad ca bancile vor acorda imprumuturi in valuta in limita a cel mult 300% din fondurile proprii sau capitalul initial deti
Normele Bancii Nationale a Romaniei privind restrictionarea creditarii in valuta intra astazi in vigoare. Noile reglementari prevad ca bancile vor acorda imprumuturi in valuta in limita a cel mult 300% din fondurile proprii sau capitalul initial detinute de fiecare institutie de credit. Pentru a contracara efectul noilor norme, unele banci ar putea sa recurga la cresterea capitalurilor proprii. Bancile straine care activeaza in Romania, sau cele cu capital majoritar strain, vor cauta solutii pentru a-si transfera portofoliul de credite in strainatate. "Scopul noilor norme emise de banca centrala ar trebui sa fie limitarea creditarii in valuta. Acesta va fi si principalul lor efect, dar cred ca vor exista multe tentatii de a ocoli aceasta regula transferand creditele in strainatate", ne-a declarat Patrick Gelin, presedintele - director general al BRD - Groupe Societe Generale. Pe de alta parte, institutiile de credit ar putea sa-si deplaseze creditarea de pe valuta pe lei. Consiliul de Administratie al BNR a discutat, la sfarsitul lunii august, mai multe variante de limitare a creditului in valuta, printre care si plafonarea soldului finantarilor in devize straine la cel mult de doua ori si jumatate din fondurile proprii ale bancilor. Potrivit guvernatorului BNR, ridicarea plafonului la 300% permite inca dezvoltarea creditului in valuta, avand in vedere media din sistemul bancar, dar unele banci vor fi nevoite sa opreasca acest tip de finantari. La mijlocul acestui an, din totalul creditului neguvernamental de aproape 50 de miliarde de lei, peste 60% reprezinta finantarile in valuta. Raportul se inverseaza la nivelul economisirii, unde este preferata moneda natio-nala. (A.M.V.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.