Cu numai o zi inainte de summit-ul de la Odessa, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si seful statului roman, Traian Basescu, au stabilit in cadrul intalnirii avute ieri, la Iasi, la Hotel Europa, modalitatile de colaborare pentru solu
Cu numai o zi inainte de summit-ul de la Odessa, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si seful statului roman, Traian Basescu, au stabilit in cadrul intalnirii avute ieri, la Iasi, la Hotel Europa, modalitatile de colaborare pentru solutionarea problemei transnistrene. In perioada 26-27 septembrie, la Odessa, se va dezbate problema Transnistriei, pe ordinea de zi a acestei reuniuni figurand si acceptarea la negocieri a reprezentantilor Uniunii Europene si ai Statelor Unite ale Americii. Presedintele Vladimir Voronin a tinut sa precizeze, la finalul intalnirii cu Traian Basescu, ca Republica Moldova se va retrage de la masa negocierilor daca nu va fi aprobata intrarea UE si a SUA ca membri cu drepturi depline in cadrul discutiilor.
Rezolvarea problemei transnistrene la standarde europene
Basescu si-a exprimat regretul ca, in anul 1992, Romania s-a retras de la masa tratativelor privind solutionarea problemei transnistrene dar statul roman va recupera prin sprijinul pe care il va acorda de acum inainte Republicii Moldova pentru solutionarea acestui conflict. "Problema transnistreana este o problema in care Moldova a primit si va continua sa primeasca cel mai mare sprijin posibil, atat cat Romania poate da, in toate institutiile internationale. Fie, asa cum s-a intamplat acum, prin interventii la Organizatia Natiunilor Unite, fie prin interventii la summit-uri si in organisme europene, prin interventii in summit-uri si organisme NATO, prin interventii, sustineri si expertiza pentru OSCE si Uniunea Europeana, Romania va urmari constant sprijinirea Moldovei pentru solutionarea la standarde europene a problemei transnistrene", a declarat presedintele Traian Basescu la finalul intalnirii cu Vladimir Voronin.
Alegeri la Tiraspol, premature
Cei doi presedinti au sustinut ca alegerile in Transnistria sunt premature, liderul moldovean precizand ca a semnat si un document in acest sens cu presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko. "Am semnat impreuna cu presedintele ucrainean Iuscenko un document prin care vom crea o comisie internationala pentru a monitoriza democratizarea Transnistriei. Doar cand acest proces se va incheia, acolo se vor organiza alegeri", a declarat Voronin. "Nu se pune problema unor alegeri libere in Transnistria. Acolo nu exista partide politice, nu exista o presa libera, nu exista dreptul de a se exprima opinia. Incercarea asa-ziselor autoritati de la Tiraspol in aceste conditii, nu poate fi decat un esec, caci nu vor fi recunoscute de nimeni pe plan international", a declarat, la randul sau, Basescu.
Finalizarea negocierilor la Tratatul de baza
Vladimir Voronin a tinut sa sublinieze ca relatiile bilaterale au avut o evolutie destul de buna de cand la conducerea statului roman a fost ales Traian Basescu. "Deschiderea politica dintre Republica Moldova si Romania care a avut loc imediat dupa alegerea domnului Traian Basescu in calitate de presedinte al Romaniei are rezultate foarte pozitive, deja se imprima, se observa aceste rezultate pozitive in relatiile noastre bilaterale. Ceea ce ne-am inteles noi si am convenit la prima noastra intalnire, la Chisinau, in luna ianuarie pe aceasta cale, pe aceste dimensiuni, politice in primul rand, noi mergem cu domnul presedinte Basescu si mai departe. Astazi am discutat inca o data aceste relatii si situatiile care sunt in diferite domenii bilaterale intre Romania si Moldova si am convenit ca mergem si mai departe tot pe aceasta cale", a declarat Vladimir Voronin.
Realizarea unui tandem politic
Traian Basescu a promis de asemenea ca Romania va sprijini eforturile pe care le face Republica Moldova in vederea integrarii in Uniunea Europeana. De asemenea cei doi sefi de stat au spus ca in perioada urmatoare vor fi intensificate schimburile economice si culturale intre Republica Moldova si Romania. In acest sens, presedintele Traian Basescu a precizat ca anul acesta Romania si-a crescut exporturile catre Republica Moldova cu 47% si de asemenea exporturile Republicii Moldova catre Romania au crescut cu 20%. In plus, presedintele roman a spus ca in cel mai scurt timp vor fi rezolvate o serie de probleme de ordin tehnic pentru tranzitarea energiei din Republica Moldova catre Romania si din Romania catre piata sud-est-europeana. "Vom sustine Moldova pentru a deveni membru cu drepturi depline in sistemul de distributie a energiei electrice in sud-estul Europei", a mai spus Traian Basescu. In dezvoltarea relatiilor bilaterale una dintre prioritati este reprezentata de finalizarea negocierilor pentru semnarea Tratatului de baza romano-moldovean. "Tratatul de baza trebuie sa reflecte nu numai o realizare a unui tandem politic care vizeaza in primul rand sprijinirea Moldovei pentru integrare in Uniunea Europeana, dar el trebuie sa reflecte si excelenta relatie bilaterala. Personal, va asigur public, domnule presedinte Voronin, ca niciodata Romania nu va avea vreo atitudine care sa fie in defavoarea Moldovei, iar pe Romania, ca stat membru al NATO, ca stat care se pregateste sa intre in Uniunea Europeana, va puteti baza si dumneavoastra si poporul pe care il reprezentati", a declarat presedintele Traian Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.