Subventiile pe care taranii romani le vor primi, atunci cand tara noastra va fi membru al UE, vor fi calculate in functie de suprafetele de teren pe care le lucreaza. Romania are aproximativ 9,4 milioane ha de teren arabil, din care eligibil pentru p
Subventiile pe care taranii romani le vor primi, atunci cand tara noastra va fi membru al UE, vor fi calculate in functie de suprafetele de teren pe care le lucreaza. Romania are aproximativ 9,4 milioane ha de teren arabil, din care eligibil pentru plati directe (n.r.-subventii) 7 milioane ha. "In cazul in care sunt formulate cereri pentru subventionarea unei suprafete mai mare decat cele 7 milioane ha, subventia totala se va imparti la tot terenul pentru care s-a solicitat subventie si corespunde criteriilor de eligibilitate", a declarat Nicolae Sterghiu, seful Agentiei de Plati si Interventii (API) din cadrul Ministerului Agriculturii. El a atras atentia ca sunt impuse conditii pentru ca un producator agricol sa primeasca subventii pe teren. Astfel, vor primi plati directe cei care au cel putin un hectar de teren, cu parcele de cel putin 0,3 ha. Sterghiu a precizat ca in cazul unei proprietati de un hectar, formata din trei parcele din care una sub 0,3 ha, numai aceeasta din urma nu va intra in programul de subventionare. "Romania va primi subventie numai pentru terenurile cultivate. In plus, lucrarile agricole trebuie sa respecte anumite standarde, ce reprezinta conditii medii de cultivare", a precizat Sterghiu. Seful API a tinut sa precizeze ca subventia in agricultura va fi conditionata de terenul pe care il lucreaza producatorul. Chiar si subventia pentru animale va fi una indirecta, subventia fiind platita pentru terenul pe care pasc animalele. De aceea, detinerea terenului va avea foarte mare importanta, pentru ca va determina marimea subventiei ce o va primi producatorul agricol. In primul an de la aderare, taranii romani vor beneficia de cel mult 55% din valoarea subventiei pe care o vor primi agricultorii din tarile UE, exceptandu-i pe cei din ultimele 10 tari admise. In fapt, UE furnizeaza 25% din valoarea subventiilor de la nivel comunitar, bugetul national putand sa suporte restul de 30%. In aceste conditii, platile directe de la UE se cifreaza la aproximativ 40 euro/ha. Pentru a beneficia de subventii producatorii agricoli va trebui sa-si inscrie fermele, incepand cu 1 octombrie 2005. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.