Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii (ATIC) solicita amanarea anularii scutirii de impozit pentru veniturile din salarii obtinute din crearea de programe informatice, pana cand, in conditiile alinierii la legislatia Uniunii Europene
Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii (ATIC) solicita amanarea anularii scutirii de impozit pentru veniturile din salarii obtinute din crearea de programe informatice, pana cand, in conditiile alinierii la legislatia Uniunii Europene, Romania va fi obligata sa ia aceasta decizie. ATIC apreciaza, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Finantelor Publice, ca eliminarea acestei facilitati este "inoportuna si fara impact economic care sa o justifice". Scutirea de la plata impozitului pentru programatori a fost introdusa la jumatatea anului 2001, iar renuntarea este prevazuta intr-un proiect de modificare a Codului Fiscal elaborat de Ministerul Finantelor. Potrivit ATIC, facilitatea se aplica numai pentru absolventii anumitor facultati de specialitate care lucreaza in firme de software, in limita demonstrarii in anul anterior a unei cifre de afaceri in software mai mari de 10.000 euro. In acest context, Asociatia arata ca aceste criterii au redus drastic numarul persoanelor care beneficiaza de facilitatea mentionata, avand in vedere ca 40% dintre programatorii calificati au absolvit alte facultati decat cele din nomenclator. Conform estimarilor ATIC, anularea reducerii de impozit va afecta intre 6000 si 8000 de angajati si, implicit, va conduce la sporuri nesemnificative de incasari bugetare la nivelul tarii.
"In schimb, efectul de imagine este total negativ. Romania se straduieste sa demonstreze lumii intregi ca este o tara care poate concura ca furnizor de software si servicii informatice cu state precum India, Israel, Irlanda sau chiar China. In timp ce toate aceste tari, precum si altele cu care suntem in competitie, se straduiesc sa ofere avantaje investitorilor in domeniul tehnologiei informatiei, singurul stimulent existent in tara noastra se intentioneaza sa fie anulat", se arata in scrisoarea deschisa. Asociatia apreciaza ca in Romania consumul anual TIC este de numai 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB) sau 88 dolari pe cap de locuitor, fata de 9% din PIB (peste 3500 dolari pe locuitor) in SUA. De asemenea, si in tarile cu economii in curs de dezvoltare, precum Malaezia sau Africa de Sud, cheltuielile TIC sunt de 7-8% din PIB, respectiv peste 300 de dolari pe locuitor. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.