"Razboiul" dintre actualul premier si presedinte al Partidului de guvernamant Likud si fostul premier si conducator al Likudului Benjamin Netanyahu se apropie de deznodamant. Duminica 25 septembrie, membrii Centralei Likudului, vor decide prin vot se
"Razboiul" dintre actualul premier si presedinte al Partidului de guvernamant Likud si fostul premier si conducator al Likudului Benjamin Netanyahu se apropie de deznodamant. Duminica 25 septembrie, membrii Centralei Likudului, vor decide prin vot secret cine va sta in fruntea partidului: Sharon, Netanyahu sau Uri Landau. Ultimii doi s-au coalizat pentru a-l inlatura pe Sharon. Votul de duminica are o mare importanta nu numai pentru Likud, ci si pentru viitorul Israelului. Cine detine sefia partidului, automat devine candidatul sau la postul de prim-ministru. Sondajele il dau castigator pe Netanyahu, dar in Likud, membrii numerosi ai Centralei partidului s-a dovedit intotdeauna o masa fluctuanta, asa ca orice surpriza e posibila. Netanyahu il acuza pe premierul israelian ca a tradat Likudul, "cine vrea sa se sinucida, merge cu Netanyahu", ataca Sharon.
Sharon fabrica in culise un nou partid?
Paradoxal, reusita evacuarii din Gaza nu i-a adus nici-o farama de glorie lui Ariel Sharon, dimpotriva, el apare in ochii majoritatii membrilor Centralei Likudului ca omul care a tradat ideologia revizonista a Israelului Mare, pe ambele maluri ale Iordanului, si a capitulat in fata ofensivei fundamentaliste palestiniene. Cel putin asa il prezinta alegatorilor adversarul sau, Benjamin Netanyahu. In plus, in campania electorala interna de partid, adversarii lui Sharon nu pierd ocazia sa aminteasca de zig-zag-urile politice ale premierului, abia tarziu anexat Likudului, si care astazi, in culise, moseste un nou partid politic. E clar ca adversarii lui Sharon au lansat povestea dupa care Sharon fabrica un nou partid, in cazul nealegerii sale in fruntea Likudului. Mai mult, se vorbeste ca Sharon se va combina cu un alt posibil perdant, de aceasta data la presedintia Partidului Muncii, l-am numit pe Shimon Peres, a carui presedintie e sapata adanc de propriii sai colegi de partid, impreuna, spun analistii politici, ar forma un tandem de nebiruit. Netanyahu acuza ca Sharon santajeaza Likudul, "daca nu ma alegeti, fac un alt partid!" Eyal Arad, consilierul principal de imagine al lui Ariel Sharon, a incercat sa infirme zvonurile, din pacate nu a fost ajutat suficient de patronul sau, Sharon, care refuza sa faca o declaratie limpede. Sharon a declarat ieri, la o adunare a activistilor Likudului: "Se incearca debarcarea mea politica, dar nu vor reusi. Voi candida, voi invinge in alegerile de presedinte al partidului, voi castiga in fruntea Likudului alegerile parlamentare viitoare."
Un Likud bicefal nu mai avea cum sa vietuiasca. Duminica, unul din capete va disparea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.