Romania a luat-o inaintea Bulgariei in privinta indeplinirii angajamentelor asumate pe relatia cu Uniunea Europeana. Aceasta este una dintre concluziile Raportului de tara care va fi facut public la sfarsitul lui octombrie de Comisia Europeana, se af

Romania a luat-o inaintea Bulgariei in privinta indeplinirii angajamentelor asumate pe relatia cu Uniunea Europeana. Aceasta este una dintre concluziile Raportului de tara care va fi facut public la sfarsitul lui octombrie de Comisia Europeana, se afirma intr-un articol aparut in publicatia germana "Manager Magazin", citata de agentiile bulgare de presa. Potrivit sursei citate, Bulgaria a incetinit ritmul reformelor din cauza crizei politice din aceasta vara, cand cu greu s-a ajuns la un acord privind instalarea noului guvern. O alta critica a oficialilor europeni vizeaza nivelul inalt al coruptiei, sistemul vamal fiind cel mai afectat. De asemenea, Bruxelles-ul este nemultumit de reforma din justitie si administratie, precum si de implementarea legislatiei in domeniul proprietatii intelectuale. Totusi, oficialii europeni au constatat progrese in privinta liberalizarii pietelor de telecomunicatii, transport si energie. In urma cu patru luni, Comisia Europeana a transmis scrisori de avertizare Romaniei si Bulgariei, in care se atentioneaza asupra domeniilor unde trebuie inca lucrat.
In cazul Sofiei, "cartonasul galben" era aratat pentru reforma din justitie, agricultura, mediu, dreptul de proprietate intelectuala si libera circulatie a serviciilor.
In cazul Romaniei, principalele probleme erau semnalate in privinta coruptiei, sistemului vamal, controlului ajutoarelor de stat si protectiei mediului.

Comunicarea, mai buna

Romania a inregistrat progrese reale in pregatirea aderarii, insa acestea trebuie continuate, astfel incat raportul de tara din luna octombrie sa fie unul pozitiv, considera Guido Podesta, presedintele Comitetului Parlamentar Mixt UE-Romania. Podesta s-a intalnit, ieri, la Bucuresti, cu ministrul Integrarii, Anca Boagiu.
Cei doi oficiali au apreciat ca este nevoie de o intensificare a comunicarii intre Bucuresti si reprezentantii institutiilor europene, astfel incat acestia sa primeasca permanent informatii complete despre fiecare pas parcurs de Romania in indeplinirea angajamentelor asumate pentru a adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
Si ambasadorul danez la Bucuresti, Ole Lisborg, a apreciat ieri ca eforturile Romaniei vor fi recunoscute de Comisia Europeana, in raportul de tara de la sfarsitul lui octombrie.
"Desi documentul poate sublinia ca exista domenii in care Romania mai are inca de lucrat, in ansamblu vor fi recunoscute eforturile facute pentru a adera la UE", a spus diplomatul danez.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.