Presedintele Traian Basescu a semnat decretele de numire in functie a cinci sefi la PNA, inclusiv a lui Mircea Zarie (foto) - care nu a primit avizul CSM - dupa ce, printr-o ordonanta de urgenta adoptata joi de Executiv, PNA si-a schimbat statutul, d
Presedintele Traian Basescu a semnat decretele de numire in functie a cinci sefi la PNA, inclusiv a lui Mircea Zarie (foto) - care nu a primit avizul CSM - dupa ce, printr-o ordonanta de urgenta adoptata joi de Executiv, PNA si-a schimbat statutul, devenind departament in cadrul Parchetului General. Camera procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a dat aviz, miercuri seara, pentru numirea lui Zarie in functia de procuror general adjunct al PNA, ceilalti patru propusi de ministrul Justitiei primind insa acordul CSM, care este insa doar consultativ. Astfel, prin decretul semnat de seful statului, Mircea Zarie a fost numit procuror general adjunct al PNA. De asemenea, au fost numiti Carmen Argentina Galca - procuror general adjunct al PNA, Irinel Paun - procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul PNA, Doru Florin Tulus - procuror sef al sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul PNA, Romeo Balan - procuror militar sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de copruptie savarsite de militari din cadrul PNA.
PNA a devenit DNA
Dupa cum se stie, Guvernul a decis joi, printr-o ordonanta de urgenta, ca PNA isi va continua activitatea sub forma unui departament de specialitate in cadrul Parchetului instantei supreme, care se va concentra exclusiv asupra cazurilor de mare coruptie. Actul normativ prevede reorganizarea PNA sub forma unui Departament National Anticoruptie in cadrul Ministerului Public, respectiv a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, noua structura urmand sa isi pastreze autonomia functionala si financiara. Astfel, DNA va fi ordonator principal de credite, iar seful sau va fi echivalat ca salariu si functie cu prim-procurorul general adjunct al Romaniei. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca departamentul va cerceta dosarele de coruptie in care valoarea pagubelor depaseste 200.000 euro (fata de nivelul maxim de 10.000 euro prevazut in prezent), indiferent de calitatea persoanelor implicate. De asemenea, Executivul a majorat, de la 5000 euro la 10.000 euro, si valoarea sumei oferite ca mita si care face obiectul unui dosar de cercetare al departamentului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.