Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, care a afirmat ca Romania a inregistrat progrese vizibile in procesul de aderare in cadrul unei intalniri avute la Bratislava cu premierul Calin Popescu Tariceanu, informeaza Mediafax care il citeaza pe
Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, care a afirmat ca Romania a inregistrat progrese vizibile in procesul de aderare in cadrul unei intalniri avute la Bratislava cu premierul Calin Popescu Tariceanu, informeaza Mediafax care il citeaza pe ministrul pentru implementarea aquisului comunitar Cristian David.
Tariceanu si Rehn au mai discutat despre progresele inregistrate de tara noastra pe domeniile nominalizate in scrisoarea de avertizare, despre vizitele comisarilor europeni si despre raportul de tara. "Olli Rehn ne-a incurajat sa continuam reformele si sa intensificam eforturile in domeniile semnalate in scrisoarea de avertizare. El a spus ca Romania a inregistrat progrese vizibile, in procesul de aderare", a completat David. Tariceanu a mai discutat despre integrarea Romaniei in UE cu liberalii europeni, care l-au asigurat de sprijinul lor in acest proces.
Raport mai bun pentru Romania
Raportul de tara din acest an privind Romania si Bulgaria ar putea constitui o surpriza, in sensul ca Bulgaria, perceputa pana acum la Bruxelles a fi o tara lipsita de probleme majore, cel putin in comparatie cu Romania, risca sa fie cotata de oficialii europeni in urma Romaniei, potrivit unor surse comunitare citate vineri de radio Deutsche Welle, relateaza Mediafax.
"In urma schimbarii puterii politice de la Sofia, din aceasta vara, Bulgaria a inregistrat un grav recul in pregatirile sale de aderare", de aceea raportul din acest an al Comisiei Europene, ce urmeaza sa fie publicat in data de 25 octombrie, va certifica o rasturnare de situatie fata de anul trecut, a informat postul de radio german.
In domenii precum combaterea coruptiei, mai ales in sistemul vamal, armonizarea legislatiei in zona liberei concurente, a liberei circulatii a persoanelor si recunoasterea mutuala a diplomelor de calificare, Romania si-a intrecut vecinul de la sud. Deficite insemnate au fost constatate totusi de expertii UE in ambele tari, in ceea ce priveste reforma justitiei si a administratiei.
Raportul de tara din aceasta toamna nu va contine insa, potrivit tuturor probabilitatilor, recomandari privind data admiterii Romaniei si Bulgariei in UE, urmand ca acest termen sa fie confirmat oficial la mijlocul anului viitor, mentioneaza Deutsche Welle. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.