Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto), a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca pe tigari, bauturi alcoolice si cazinouri se va pune "taxa de viciu", din aceasta resursa fiind preconizat sa se obtina resurse bugetare de ci
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto), a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca pe tigari, bauturi alcoolice si cazinouri se va pune "taxa de viciu", din aceasta resursa fiind preconizat sa se obtina resurse bugetare de circa 200 de milioane de euro pe an, transmite Mediafax. "Aceasta va fi o alta sursa de finantare a fondului national de sanatate. Vom introduce taxa pe viciu. Vom lua sume fixe sau procentuale pe pachetul de tigari, sticla de bautura alcoolica si procent din incasarile cazinourilor", a declarat Nicolaescu. Acesta a precizat ca incasarea acestor taxe se va face la producatorii si importatorii primelor produse. Ministrul Sanatatii a afirmat ca nu are o estimare procentului care sa fie perceput la cazinouri, insa apreciaza taxe de un euro pe pachetul de tigari si sume diferentiate pentru bauturile alcoolice. Astfel, se preconizeaza ca pentru bauturile alcoolice sub 250 de mililitri sa se perceapa o taxa de 0,5 euro pe sticla, pentru cele pana in 500 de mililitri - un euro, pentru cele pana in 750 de mililitri - 1,5 euro, cele de un litru sa fie taxate cu doi euro, iar cele peste un litru cu 2,5 euro. Ministrul a confirmat, in aceeasi conferinta de presa, ca aceste taxe vor duce la scumpirea produselor din tutun si alcoolice pe piata si a apreciat ca probabil vor creste si accizele la aceste produse. "Care e problema, exista tari europene unde costa cinci euro pachetul de tigari. Si noi va trebui sa ne aliniem acestor preturi. Resursa financiara de care vorbesc va fi folosita pentru investitiile in sanatate", a mai spus Nicolaescu. Recent, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, anunta posibilitatea introducerii unor preturi minime pentru aceste produse, masura care face parte din programul de crestere a veniturilor bugetare. "Cautam solutii sa colectam cat mai multi bani din aceste piete si sa avem o baza de impozitare cat mai sus. Probabil, pachetele de tigari vor fi mai scumpe, anul viitor, in Romania", a aratat Vladescu. In acelasi timp, ministrul amintit afirma ca nu se pune problema majorarii accizelor peste programul convenit cu UE. Propunerile pentru anul viitor de modificare a Codului Fiscal, apartinand Finantelor, vorbesc despre o viitoare, majorare de accize la aceste produse in vara anului viitor. De asemenea, Ministerul Finantelor a anuntat ca va institui o taxa anuala speciala pentru institutiile de alimentatie publica. Totdata, ministrul Vladescu anunta, recent, sporirea controalelor in ceea ce priveste autorizarea antrepozitelor fiscale, in vederea diminuarii evaziunii subterane. Totodata, vor avea loc discutii cu reprezentantii companiilor care activeaza in domeniul alcoolului si tutunului, pentru a se gasi cele mai bune solutii de evitare a contrabandei si a contrafacerilor. (C.P.; A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.