Cresterea economica din Romania si Bulgaria este amenintata, in acest an, de inundatiile puternice, avertizeaza Fondul Monetar International (FMI) in ultimul raport asupra perspectivelor economiei mondiale, publicat in septembrie. Ministrul Finantelo
Cresterea economica din Romania si Bulgaria este amenintata, in acest an, de inundatiile puternice, avertizeaza Fondul Monetar International (FMI) in ultimul raport asupra perspectivelor economiei mondiale, publicat in septembrie. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, afirma, recent, ca inundatiile din acest an vor avea un efect asupra tintei de majorare a PIB, fara a oferi, insa, alte detalii. Cresterea economica pentru 2005 convenita cu FMI este de 6%. In raportul citat, expertii institutiei financiare internationale indica, pentru Romania, o majorare a PIB de 5% atat in acest an, cat si anul viitor.
Totodata, FMI recomanda Romaniei reducerea, in continuare, a inflatiei, in conditiile in care cererea interna avanseaza puternic, sustinuta de majorarea salariilor si de cresterea rapida a creditarii. De asemenea, Fondul Monetar arata, o data in plus, ca nivelul ridicat al deficitului de cont curent continua sa prezinte riscuri, desi este finantat in mod semnificativ, in principal din investitii straine si din transferuri de la UE. In acest conditii, pe langa continuarea reducerii inflatiei, specialistii de la Washington recomanda mentinerea unei politici fiscale restrictive, masuri suplimentare pentru incetinirea creditarii si continuarea reformelor structurale pentru incurajarea investitiilor straine si cresterea productivitatii. Referitor la politica monetara, Fondul Monetar International considera ca decizia recenta de tintire a inflatiei ar putea ajuta in procesul de reducere a inflatiei.
Reamintim, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, insotiti de experti din cele doua institutii, se afla in aceste zile in capitala Statelor Unite, unde va incepe maine reuniunea anuala a FMI si a Bancii Mondiale. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.