Asociatia Nationala a Fostilor Detinuti Politici (AFDPR), care reuneste cele cateva zeci de mii de supravietuitori ai temnitelor si lagarelor de exterminare comuniste si-a tinut Congresul anual la Mamaia, in perioada 19-20 septembrie. Cu acest pri
Asociatia Nationala a Fostilor Detinuti Politici (AFDPR), care reuneste cele cateva zeci de mii de supravietuitori ai temnitelor si lagarelor de exterminare comuniste si-a tinut Congresul anual la Mamaia, in perioada 19-20 septembrie. Cu acest prilej, ZIUA a solicitat un interviu presedintelui AFDPR, Constantin Ticu Dumitrescu. (O.B.)
Domnule Ticu Dumitrescu, sa incepem acest interviu cu o intrebare legata de modul in care s-a desfasurat Congresul fostilor detinuti politici si victimelor comunismului.
AFDPR este unica Asociatie Nationala a fostilor detinuti politici care s-a impotrivit comunismului si prima asociatie care s-a infiintat si legalizat in Romania post-revolutionara: in 2 ianuarie, respectiv 13 ianuarie 1990. Acum am avut cel de-al XII-lea Congres, care s-a desfasurat in conformitate cu prevederile Statutului AFDPR si al O.G. 26/2000. La lucrari au participat delegati din toate cele 43 de filiale ale Asociatiei, care au umplut sala respectiva. Dezbaterile s-au desfasurat intr-o atmosfera de adevarata solidaritate frateasca.
Incomozi si nedoriti
In afara cadrului statutar si juridic, aceste Congrese au pentru noi un specific aparte, intrucat ne ofera posibilitatea de a ne bucura de faptul ca ne reintalnim si ne regasim in sentimentele care ne leaga prin suferinta si lupta impotriva comunismului, dar si ca destin, pentru ca suntem de la un an la altul supusi acelorasi scadente biologice. Ascultandu-ne si vazandu-ne, ne incarcam bateriile si ne regasim intr-o lume a noastra, din ce in mai nedorita si mai incomoda.
De ce nedorita si incomoda?
Incep prin a spune ca, oricat a fost de greu si de lung drumul, noi am fost cei care am invins, intrucat comunismul, ca sistem si ideologie, a fost desfiintat. Insa urmele lasate de comunism dupa 50 de ani de existenta sunt inspaimantatoare. Au ramas de inlaturat mentalitatile, practicile si numeroasele cadre securisto-comuniste si, mai nou, progeniturile lor. Acestia sunt prezenti peste tot: de la lumea economico-financiara pe care o stapanesc - ceea ce le-a permis sa cumpere si sa controleze mass-media - la institutiile de baza ale statului - Parlament, Executiv, servicii speciale, Justitie etc. Infiltrarea acestora in partidele politice a fost generala, singura deosebire - spre exemplu - intre PSD si un partid istoric fiind de procentaj. Pentru toti acestia noi suntem nedoriti si incomozi. Se incearca izolarea si aruncarea noastra in uitare. Iata ca un simplu si ultim exemplu, tacerea presei in jurul acestui Congres.
Securistii o duc bine
Sunteti primul dintre fostii detinuti politici care ati suportat aceste consecinte, pentru ca, inca din CPUN, ati luptat pentru un proces al comunismului, apoi pentru deconspirarea Securitatii, apoi pentru o lege a lustratiei, s.a.m.d. Cum credeti ca evolueaza lucrurile in Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii?
Nimic n-ar fi fost mai important pentru reconstruirea si respectul ideii de justitie decat aducerea pe banca acuzarii a celor care, intre 1945-1989, s-au facut vinovati de crime si faradelegi. Iar pentru dreptul la adevar trebuia inceput prin deconspirarea Securitatii, cu documentele sale, cu securistii si informatorii lor ticalosi. Nu s-a dorit cu nici un chip acest lucru. N-a existat vointa politica!
Spre dezamagirea mea, nu exista vointa politica nici astazi macar pentru o declaratie solemna cu valoare de document prin care sa fie recunoscut, asumat si condamnat genocidul comunist.
Dupa cum, in loc ca Securitatea sa fie repudiata ca fiind instrumentul odios al comunismului este cea care, prin securistii sai din SRI, a reusit sa deturneze si sa blocheze pana si aplicarea Legii 187, ciuntita, asa cum a iesit fata de "proiectul Ticu".
Ultima diversiune, aceea a bascularii la gramada a unei parti din arhiva Securitatii in curtea CNSAS, fara sa fie predate cartotecile, bancile de date si toate evidentele, fac ca in mod real CNSAS sa nu poata raspunde, spre exemplu, la solicitarile privind verificarea magistratilor. Sper ca dl. Onisoru sa inteleaga greaua raspundere morala ce ii revine, sa fie ferm si sa colaboreze cat mai strans cu membrii Consiliului care dovedesc obiectivitate si, in special, cu d-nii Secasiu si Dinescu.
Hotararile Congresului
Ce hotarari mai importante a adoptat acest Congres al AFDPR?
Impresionati profund de calamitatile naturale care s-au abatut de peste patru luni asupra tarii, din toata saracia noastra, AFDPR a strans ca donatii suma de 160 milioane lei vechi, bani ce urmeaza a fi impartiti celor 15 sinistrati de la Vadu Rosca si Smirdioasa (Teleorman).
Din punct de vedere politic, ce hotarari ati luat?
In timpul dezbaterilor, dupa ce s-a facut o analiza a situatiei politice din tara, s-a hotarat ca in Declaratia Congresului sa se sublinieze ca AFDPR ramane in continuare sustinatoarea valorilor democratiei. Totodata, ca membrii Asociatiei vor sprijini eforturile pentru integrarea noastra in Uniunea Europeana la termenul stabilit.
AFDPR ramane singura instanta morala din Romania care va continua lupta impotriva mentalitatilor si a practicilor comuniste si pentru inlaturarea din viata politica a cadrelor p.c.r., a securistilor si uneltelor lor, care prin coruptie si relatiile lor de tip mafiot au adus tara in situatia de a fi, din toate punctele de vedere, ultima din Europa. Si ceea ce este poate si mai grav este faptul ca ei compromit valorile democratiei, ale capitalismului in general, facandu-i pe multi sa regrete comunismul si pe dictatorul Ceausescu.
Constienta de locul pe care-l ocupa in societate ca instanta a rezistentei anticomuniste, precum si de misiunea ce-i revine in reconstruirea democratiei din Romania, AFDPR constata izolarea, marginalizarea si indepartarea ei din viata publica de catre putere si mass-media.
Sprijin pentru ministrul Justitiei
De asemenea, Congresul AFDPR a tinut sa-si afirme, in mod deosebit, intregul sprijin fata de ministrul Justitiei, d-na Monica Macovei, in lupta pe care o duce pentru construirea unei justitii curate, independente in mod real, capabila astfel sa combata coruptia si sa faca sa triumfe dreptatea.
Acest lucru nu se poate realiza atata vreme cat mai ales la nivelul de varf al magistraturii s-au "baricadat" oameni care au slujit cu sarg odiosul regim comunist sau sfideaza tocmai ei legile si reglementarile in vigoare.
Cum vedeti declaratiile unora dintre oamenii nostri politici privind o noua clasa politica?
Eu cred in schimbarea clasei politice. Primul semn vine dinspre PSD, unde, orice am spune despre Mircea Geoana, presedintele sau actual, el are meritul de a-l fi scos din viata politica pe Ion Iliescu, acest dinozaur bolsevic, care a reprezentat pentru Romania post-revolutionara, asa cum am spus-o de multe ori, un adevarat blestem lasat de Ceausescu.
Insa fara o minima morala, fara oameni care nu sunt tributari mentalitatii si practicilor comuniste, fara oameni cinstiti si cu o inalta competenta profesionala, nu vom schimba nimic in viata noastra politica.
Datoriile neplatite ale guvernantilor
Ce parere aveti de presedintele Basescu?
Voi incepe prin a spune ca pe noi, fostii detinuti politici, presedintele Basescu ne-a dezamagit, tocmai pentru ca am investit in persoana domniei sale speranta ca va tine seama ca in aceasta tara exista si problema fostilor detinuti politici, pentru care timpul se grabeste.
I-am vorbit la intalnirea de la Cotroceni despre starea in care se afla ultimii supravietuitori ai inchisorilor comuniste, despre Monumentul National al Rezistentei impotriva Comunismului, ale caror lucrari deschise prin O.G. din 2003 sunt astazi parasite, cum si despre acea declaratie solemna privind condamnarea comunismului. Nimic din toate aceste doleante majore ale fostilor detinuti politici nu s-a rezolvat. Totusi, trebuie sa recunosc ca dl. Basescu are macar meritul de a-si fi facut timp sa stea de vorba cu o delegatie a fostilor detinuti politici, spre deosebire de primul ministru Tariceanu care n-a facut nici cel putin acest gest.
Ma intreb, deseori, daca acesti guvernanti - de ieri sau de azi - nu constientizeaza cat de mult datoreaza celor care au salvat demnitatea poporului roman prin sacrificiile si lupta lor impotriva comunismului.
Ori ca acesti supravietuitori ai temnitelor comuniste sunt astazi la marginea vietii, multi dintre ei sfarsind in mizerie, in vreme ce calaii lor care au iesit la pensie cu grade superioare de ofiteri de securitate sau de magistrati, primesc pensii fabuloase de pana la 65 de milioane de lei lunar si o asistenta medicala prioritara si gratuita.
Oare nu le va fi vreodata rusine pentru asta guvernantilor nostri si ai clasei politice, in general?!
Riscuri
Revenind la intrebarea dvs. privindu-l pe presedintele Basescu, trebuie sa-i recunosc drept calitati atat autoritarismul pe care-l manifesta, cat si permanenta prezenta si implicare in diversele probleme si zone ale tarii. De asemenea, faptul ca si-a creat simpatii si aprecieri in relatiile externe. Ajutat fiind de o anumita charisma, presedintele se bucura in acest moment de o larga popularitate in randul cetatenilor. Depinde insa cat se va mentine pe aceasta pozitie si daca intocmai altor presedinti, nu va deveni prizonierul versatilor securisti din Serviciile Secrete, care, prin informatiile lor lucrate profesionist, nu-l vor intoxica si aduce pe drumul dorit de acestia. Sau sa fie influentat de anumite grupuri de interese economice.
Ca parte negativa ramane permanenta sa inclinatie spre a crea tensiuni, stari conflictuale, care ar putea fi evitate.
Nu pot incheia inainte de a-mi exprima ingrijorarea fata de influenta destul de mare a grupurilor de interese economice care exista atat la nivelul presedintiei, cat si al primului ministru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.