Liderii comunitatii evreiesti din Statele Unite au lansat o noua campanie de presiuni asupra statelor din Europa de Est pentru ca acestea sa ofere compensatii si sa returneze proprietatile supravietuitorilor Holocaustului, informeaza cotidianul Haare
Liderii comunitatii evreiesti din Statele Unite au lansat o noua campanie de presiuni asupra statelor din Europa de Est pentru ca acestea sa ofere compensatii si sa returneze proprietatile supravietuitorilor Holocaustului, informeaza cotidianul Haaretz, citat de Mediafax. "Aceste state au evitat sa-si indeplineasca promisiunile invocand tot felul de scuze, iar unele guverne chiar au respins incercarile noastre repetate de a le obliga sa ia atitudine", a afirmat Israel Singer, presedinte al Congresului Mondial al Evreilor (World Jewish Congress). Conform acestuia, subiectul nu a fost niciodata mai important, numarul supravietuitorilor Holocaustului scazand de la o zi la alta. Campania a inceput cu o serie de intalniri, la New York, intre liderii comunitatii evreiesti, ministri si diplomati din 11 state de pe lista organizatiei. Israel Singer, implicat indeaproape in negocierile cu Executivul german si cu bancile elvetiene, a condus reprezentantii comunitatii evreiesti la aceste intalniri.
Printre statele de pe lista figureaza si Romania, alaturi de Ungaria, Ucraina, Slovacia, Lituania si Belarus. Intre timp, comisia constitutionala a Parlamentului austriac a decis, joi, sa permita plata unor compensatii evreilor care au cazut victima jafului nazistilor. Conform legii, pana in prezent toate cele 18.000 de persoane beneficiind de compensatii trebuie sa fie verificate inainte ca banii din fondul de 210 milioane de dolari sa fie platiti. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.