Liberalii s-au prezentat ieri la Palatul Cotroceni bine documentati si hotarati sa-si sustina punctul de vedere. Adica total impotriva sistemului unicameral si decisi sa-l convinga pe seful statului ca cel mai bun sistem de vot este cel uninominal mi
Liberalii s-au prezentat ieri la Palatul Cotroceni bine documentati si hotarati sa-si sustina punctul de vedere. Adica total impotriva sistemului unicameral si decisi sa-l convinga pe seful statului ca cel mai bun sistem de vot este cel uninominal mixt. In schimb, liberalii au renuntat la varianta vehiculata saptamana trecuta de premierul Tariceanu, aceea de a schimba sistemul politic al Romaniei in favoarea unei republici parlamentare cu un presedinte de decor. Aceasta pentru ca, spun liderii PNL, "asa cum este reglementat constitutional, actualul sistem politic romanesc poate functiona satisfacator". Problema, spun ei, nu sta nici in numarul Camerelor, nici in modul de scrutin, ci in "concurenta uneori dezordonata a competentelor in domeniul executiv".
In privinta Parlamentului, liberalii se pronunta ferm pentru mentinerea bicameralismului. "Atasamentul fata de bicameralism al PNL este motivat atat de traditia parlamentara romaneasca precomunista, cat mai ales de exigentele constitutionale si institutionale implicate de apartenenta iminenta a Romaniei la UE", sustin reprezentantii PNL.
Partidul National Liberal se pronunta pentru un Senat care sa-si pastreze intreaga semnificatie politica, dar care, in acelasi timp, prin legea electorala, sa-si schimbe modalitatea de constituire. Senatul ar urma, conform variantei liberale, sa fie compus din 83 de membri reprezentand judetele tarii.
In functie de populatia judetelor, 22 de circumscriptii vor trimite cate un singur senator, 14 circumscriptii vor trimite cate doi senatori si 11 - cate trei senatori, toti alesi prin procedeul uninominal.
Potrivit PNL, Camera Deputatilor ar trebui sa reprezinte natiunea in intregul ei si sa fie compusa din maximum 280 de deputati. Camera Deputatilor are in prezent 332 de membri, din care numai 75 la suta au fost alesi direct de cetateni, ceilalti datorandu-si mandatul operatiunilor de redistribuire. Pentru alegerea deputatilor, PNL propune votul mixt majoritar/proportional, adica unul in care o parte din membrii Camerei inferioare sunt alesi uninominal, iar restul pe lista, asa cum se procedeaza acum.
Ca raspuns, presedintele Traian Basescu i-a informat pe liberali ca daca nu se va ajunge la un consens pe temele pe care le discuta cu reprezentantii partidelor parlamentare, va organiza un referendum pentru o noua modificare a Constitutiei anul viitor, dupa raportul de tara din aprilie. Seful statului s-a aratat, de asemenea, de acord ca una dintre intrebarile din referendum sa se refere la modul de alegere a presedintelui, in cazul in care partidele vor face o asemenea propunere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.