Romania are nevoie de aproximativ 24 miliarde de euro pentru a se conforma la normele comunitare in domeniul protectiei mediului, este concluzia la care s-a ajuns in urma derularii unui proiect din cadrul Programului Phare 2001 care a vizat evaluarea
Romania are nevoie de aproximativ 24 miliarde de euro pentru a se conforma la normele comunitare in domeniul protectiei mediului, este concluzia la care s-a ajuns in urma derularii unui proiect din cadrul Programului Phare 2001 care a vizat evaluarea costurilor de mediu si elaborarea planurilor de investitii. "Initial, costurile pana in 2018 au fost estimate la 29,3 miliarde de euro, aceasta fiind cifra oficiala pe care Romania a prezentat-o organismelor de la Bruxelles", a declarat, ieri, Attila Korodi, secretar de stat in Ministerul Mediului, la seminarul ce a incheiat proiectul. El a precizat ca aceste costuri sunt ajustate permanent. Korodi a adaugat ca va discuta cu organismele comunitare in legatura cu actualizarea costurilor. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor mizeaza, pentru perioada 2007 - 2013, pe o finantare din partea Comisiei Europene de aproape 600 de milioane de euro/an, superioara cu circa 20% fata de estimarile initiale. Expertii internationali care au participat la realizarea proiectului au declarat ca pentru asigurarea de investitii, pe langa fondurile comunitare nerambursabile, vor trebui majorate tarifele. Ei au precizat ca au fost luate in calcul niveluri maxime suportabile la tarife, din partea consumatorilor. Astfel, pentru deseuri, nivelul de suportabilitate, pana la care poate urca tariful pentru gunoi, este de 1,5% din venitul unei familii, in medie, fata de 0,5% cat este in prezent. La apa potabila si ape uzate, nivelul maxim este de 4,5% din venitul unei familii, fata de 1,3% cat este acum. Expertii sunt de parere ca aceste limite maxime nu vor fi atinse, dar oricum tarifele vor trebui sa creasca pentru a acoperi investitiile de mediu. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.