Banca Nationala a Romaniei a adoptat o serie de reduceri ale dobanzilor la lei. Rezultatele se vor vedea pe piata in scurt timp. Dobanda la creditele in lei acordate de banci se va reduce in medie cu cel putin doua puncte procentuale in urmatoarea lu

Banca Nationala a Romaniei a adoptat o serie de reduceri ale dobanzilor la lei. Rezultatele se vor vedea pe piata in scurt timp. Dobanda la creditele in lei acordate de banci se va reduce in medie cu cel putin doua puncte procentuale in urmatoarea luna.

Consiliul de Administratie al BNR a redus dobanda de politica monetara cu un punct procentual, la 7,5% pe an, si a coborat de la 4% la 1% dobanda platita la facilitatea de depozit.
Decizia a fost bazata pe faptul ca rata inflatiei a atins in luna august cel mai scazut nivel lunar din ultimii 15 ani (0,1%), fiind in concordanta cu prognoza prezentata cu ocazia trecerii oficiale la tintirea directa a inflatiei si cu anticipatiile de continuare a dezinflatiei, precizeaza BNR. Dobanda de politica monetara reprezinta nivelul platit de banca centrala la depozitele atrase cu termen la o luna in cadrul operatiunilor de sterilizare.
Prin aceste decizii, BNR indeamna bancile sa plaseze banii in credite acordate populatiei si agentilor economici cu dobanzi mai mici decat cele practicate in prezent.
CRESTE EURO. Moneda europeana si-a continuat aprecierea in raport cu leul, castigand 5,2 bani la nivelul cursului de referinta, anuntat de BNR la 3,5692 lei/euro. In ultimele doua zile, euro a recuperat 8,1 bani (811 lei vechi), evolutie pusa pe seama reducerilor de dobanzi anuntate de BNR, care fac mai atractive plasamentele in euro.
Analistii considera ca moneda europeana va depasi cu greu pragul de 3,6 lei, intrucat la acest nivel intra in piata capitaluri straine.
Consiliul a hotarat reducerea ratei dobanzii bonificate pentru rezervele minime obligatorii constituite in lei de la 2% pe an la 1,5%. Acest cost suplimentar va impune si el scaderea dobanzilor la depozite. Prin ricoseu se vor diminua si dobanzile la credite, considera Radu Craciun, analist al ABN Amro Romania.
consecinTe. Reactia bancilor comerciale este de asteptat chiar in urmatoarele zile. ""Nu trebuie sa asteptam prea mult, pentru ca lichiditatea sistemului bancar este atat de mare, incat nu-si pot permite sa intarzie"", apreciaza Craciun. ""Impactul asupra dobanzilor active nu va fi nici imediat si nici consistent, cred ca undeva intre unu si doi procente. Cat priveste dobanzile la depozite, impactul deciziilor bancii centrale va fi imediat vizibil si mai consistent (intre unu si trei procente). Oricum, reactiile bancilor la recenta relaxare a politicii de dobanzi vor fi diferite"", considera analistul economic Florian Lobocor.

STRAINII CUMPARA EURO


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.