Autoritatile americane se pregatesc pentru sosirea uraganului Rita, una dintre cele mai devastatoare furtuni de gradul cinci din istoria tarii, recomandand deja locuitorilor sa evacueze zonele de coasta unde va ajunge uraganul la sfarsitul saptamanii
Autoritatile americane se pregatesc pentru sosirea uraganului Rita, una dintre cele mai devastatoare furtuni de gradul cinci din istoria tarii, recomandand deja locuitorilor sa evacueze zonele de coasta unde va ajunge uraganul la sfarsitul saptamanii. Circa 1,3 milioane de persoane din zona Golfului Mexic au primit, miercuri, ordine de evacuare, printre acestea numarandu-se locuitorii din New Orleans si Galveston, Texas, conform posturilor de televiziune americane. Pentru a evita o situatie similara celei inregistrate dupa trecerea uraganului Katrina, autoritatile au decis ca evacuarile obligatorii sa inceapa, la Galveston, joi la ora locala 19.00 (vineri, 03.00, ora Romaniei). Dupa ce au fost sanctionate pentru reactia lenta dupa uraganul Katrina, autoritatile federale au trimis sute de camioane cu apa, gheata si alimente gata preparate catre zonele de coasta si au alertat echipele de salvare si asistenta medicala. FEMA a pus la dispozitie aeronave si autobuze pentru evacuarea locuitorilor din regiunile de coasta. Un numar de 14 echipe de cautare si salvare, avand in componenta 800 de membri, impreuna cu alti 400 de medici si asistente se afla deja in zona unde va ajunge uraganul. Evacuarea completa a zonei de coasta va dura cel putin 33 de ore. Primarul orasului Galveston, Lyda Ann Thomas, a afirmat ca Departamentul de Sanatate Publica al statului Texas si Garda Nationala sunt pregatite pentru a acorda asistenta necesara dupa trecerea furtunii.
Cel de-al 17-lea uragan
Alti reprezentanti ai primariei au declarat ca aproximativ 3000 de locuitori din Louisiana, care fusesera evacuati la Galveston inainte sau dupa trecerea uraganului Katrina, au fost nevoiti sa se refugieze inca o data din calea furtunii. La randul lui, primarul orasului Houston, Bill White, le-a cerut locuitorilor din zonele expuse furtunii sa se pregateasca de evacuare si a solicitat companiilor sa le acorde zile libere angajatilor a caror activitate nu este indispensabila. De-a lungul coastei texane a Golfului Mexic autoritatile au evacuat persoanele in varsta si pe cele bolnave, iar in Galveston Centrul Edgewater - situat langa tarm - a inceput evacuarea celor peste 200 de pacienti cu ajutorul unui autobuz si a unei ambulante. In New Orleans au ramas mai putin de 1000 de persoane, conform declaratiilor comandantului Fortei Operative din localitate. Rita este cel de-al 17-lea uragan din acest sezon, recordul de 21 de furtuni tropicale fiind stabilit in 1933. Sezonul uraganelor se incheie la 30 noiembrie. Centrul National pentru Uragane (NHC) a anuntat, ieri dimineata, ca Rita a intrat in categoria a V-a pe scara Saffir-Simpson si exista sanse ca furtuna sa provoace pagube mai mari chiar decat Katrina. "Este un uragan foarte periculos", a declarat Max Mayfield, directorul NHC.
Miercuri seara, rafalele de vant care insoteau uraganul atingeau viteza de 280 de kilometri pe ora, iar centrul furtunii se afla la o distanta de 915 kilometri est-sud-est de Galveston, Texas. Pana si NASA i-a evacuat miercuri pe cei 15.000 de angajati de la centrul sau spatial din Houston. Numai o echipa mica de urgenta va ramane la centrul spatial Johnson (JSC), au precizat reprezentantii NASA. JSC adaposteste centrul de control al misiunilor navetelor pe orbita. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.