treilea uragan ca putere din istorie. Potrivit meteorologilor, Rita este mai puternic decat Katrina si se estimeaza ca va lovi regiunea Texas sambata. "Rita este un uragan de gradul cinci si cu potential de catastrofa", a avertizat Centrul Nationa
treilea uragan ca putere din istorie.
Potrivit meteorologilor, Rita este mai puternic decat Katrina si se estimeaza ca va lovi regiunea Texas sambata. "Rita este un uragan de gradul cinci si cu potential de catastrofa", a avertizat Centrul National pentru Uragane. O furtuna tropicala e inregistrata cu gradul cinci dupa ce rafalele sale de vant ating viteza de 249 km/ora. "Daca furtuna isi mentine intensitatea, Rita poate fi mai devastatoare decat Katrina", care a lovit sud-estul Louisianei si Mississippi, in urma cu trei saptamani, a spus Max Mayfield, directorul centrului. Potrivit oficialului, aria extinsa, a uraganului ar putea ingreuna eforturile de evacuare chiar incepand cu ziua de azi, astfel incat locuitorii zonelor unde s-a declansat alerta de furtuna trebuie sa se grabeasca. Meteorologii se asteapta ca centrul Ritei sa atinga tarmul undeva intre localitatile Corpus Christi si Galveston, in Texas. Diametrul furtunii este de aproape 600 km.
"Nu are sens sa ramanem aici. Viata este mult mai pretioasa decat obiectele", a spus Celia Martinez, in timp ce-si facea bagajele impreuna cu familia sa, pregatindu-se pentru a se refugia la Huston.
Totodata, autoritatile din New Orleans se pregatesc pentru eventualitatea ca noua furtuna sa produca noi distrugeri in orasul inghitit de ape. in istorie, numai trei uragane de gradul cinci au lovit Statele Unite. "Speram si ne rugam ca Rita sa nu fie un uragan devastator, dar ne pregatim pentru tot ce poate fi mai rau", a declarat presedintele George W. Bush.
Galveston este deja un oras-fantoma. Situat la 2,5 metri peste nivelul marii, orasul aproape ca a fost sters de pe harta la 1900, cand trecerea unui uragan fara nume a produs un bilant de 6.000 - 12.000 de morti. Primarul Steve LeBlanc a anuntat ca Rita ar putea produce valuri de pana la 15 metri, in timp ce orasul este protejat de baraje inalte de numai 5 metri. intre timp, bilantul victimelor provocate de Katrina, care a lovit la 29 august, s-a ridicat la peste 1.000 de morti.
Potrivit "The National Enquirer", presedintele Bush s-a apucat din nou de baut. Liderul american a renuntat complet la bautura in ziua cand a implinit 40 de ani. insa surse din cadrul familiei au povestit ca George W. Bush, in varsta de 59 de ani, a fost prins de sotia sa, Laura, band dintr-o sticla de tarie, la ferma din Crawford (Texas), dupa ce a fost informat cu privire la situatia din New Orleans.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.