Mogosoaia, Buftea, Domnesti, Iancu Nicolae - paradisurile rezidentiale ale bucurestenilor cu bani - au fost transformate in ultimele zile in lacuri, baltoace si noroaie. Vile de sute de mii de euro baltesc in noroi, iar investitiile imobiliare di

Mogosoaia, Buftea, Domnesti, Iancu Nicolae - paradisurile rezidentiale ale bucurestenilor cu bani - au fost transformate in ultimele zile in lacuri, baltoace si noroaie. Vile de sute de mii de euro baltesc in noroi, iar investitiile imobiliare din zona s-au prabusit dramatic.

Am muncit in Franta 45 de ani ca sa-mi fac aceasta vila in Romania. In urma cu trei ani, am dat 20.000 de euro pe acest teren si 90.000 de euro pentru construirea locuintei, iar acum vreau sa vand si sa ma intorc in Franta, spune Jean Leclerc, proprietar al unei case in Mogosoaia. El adauga ca firma de constructii l-a asigurat ca nu va avea probleme cu ploile si de aceea va da in judecata constructorul. Sta oarecum linistit deoarece are casa asigurata, insa este iritat si considera ca a fost escrocat in Romania. Cand a cumparat terenul nu i-a spus nimeni, ceea ce a aflat ulterior de la localnici, ca prin zona considerata acum rezidentiala, in urma cu multi ani, trecea un paraias pe unde se scurgea apa din padure.
PIERDERI. Nu este singurul caz. Agoniseala de o viata a multor oameni care au decis sa-si construiasca casa mult visata intr-o zona linistita, la marginea unui lac si in apropierea unei paduri s-a dus intr-o noapte pe apa sambetei.
Este vorba despre proprietati care in urma cu doua-trei saptamani valorau peste 200.000 de euro si pe care acum proprietarii nu ar mai putea lua mare lucru. Cu subsolurile inundate, cu apa de 20-30 de cm in living sau dormitoare, oamenii se simt pacaliti si spun ca agentiile imobiliare de la care au achizitionat terenul, precum si constructorul i-au asigurat ca nu vor avea astfel de probleme.
""De trei zile si trei nopti scoatem apa din curte. Am dat 15 milioane de lei pe o pompa si cu ajutorul ei am reusit sa evit sa am apa in casa. Totusi, am pierdut foarte mult, daca vreau sa vand casa asta in care am bagat peste 200.000 de euro nu stiu cat mai iau pe ea. Oamenii au auzit, au vazut la televizor si cred ca vor fi reticenti sa mai cumpere aici"", spune un bucurestean care are o casa superba in marginea padurii, la Mogosoaia.
EFECTE. Agentii imobiliari sustin ca majoritatea cartierelor rezidentiale din jurul Bucurestiului au aceleasi probleme cauzate de lipsa canalizarii sau de calibrarea total ineficienta fata de numarul unitatilor locative. ""A iesit la iveala o problema mai veche, lipsa canalizarii"", afirma Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
""Preturile in zonele rezidentiale inundate vor scadea pe termen scurt cu 10-20%"", spune Ion Radu Zilisteanu, presedintele agentiei imobiliare Land Experts. El opineaza insa ca efectul de natura psihologica se va manifesta pe termen scurt deoarece ""oamenii uita repede si terenurile din apropierea Bucurestiului sunt foarte solicitate"". Totusi, multi au tras o invatatura, sa-si construiasca casa pe deal, ceea ce inseamna ca pretul terenurilor va fi mult mai nuantat, tinandu-se cont de pozitie, de utilitati.
Cred ca piata imobiliara va suferi unele modificari in zonele unde acum sunt inundatii. Aceste locuri vor fi etichetate in mintea oamenilor cu probleme si vor fi evitate. Este de asteptat ca si preturile sa scada, insa nu pot sa stiu acum cu cat"", spune Liviu Ureche. El adauga ca pretul unor terenuri care in urma cu doua-trei saptamani se vindeau cu 30-80 de euro/mp ar putea cadea dramatic. ""Oamenii se vor interesa mult mai in amanunt asupra utilitatilor si cred ca vor avea retineri sa achizitioneze terenuri fara canalizare"", spune presedintele ARAI.

PARCURI REZIDENTIALE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.