Metafora prin care Canalul a fost deseori prezentat in epoca a fost lansata de Petru Dumitriu, scriitor faimos in principal pentru meritele sale de ""inginer al sufletului"" pretinse de Stalin. Stalin a fost si artizanul mecanismelor prin care s

Metafora prin care Canalul a fost deseori prezentat in epoca a fost lansata de Petru Dumitriu, scriitor faimos in principal pentru meritele sale de ""inginer al sufletului"" pretinse de Stalin.

Stalin a fost si artizanul mecanismelor prin care scriitorii si artistii erau utilizati ca eficienti propagandisti ai ideologiei care-si propunea formarea unui ""om nou"". Numiti de acesta ""ingineri ai sufletelor"" si rasplatiti baneste si cu demnitati publice, scriitorii au binemeritat prin arta pusa in slujba politicului, investitia facuta. Cazul scriitorului Petru Dumitriu este reprezentativ in acest sens.
Din decembrie 1949 si pana in mai 1952, Dumitriu a scris romanul-fluviu ""Drum fara pulbere"". Cartea, supranumita in epoca ""epopeea Canalului"" a intrat, imediat dupa aparitie, in manualele scolare. Editia urmatoare s-a scos in mare viteza la Editura de Stat pentru Literatura si Arta, al carei director era insusi scriitorul.

SUCCESELE CANALULUI. Lectura de azi a cartii impune observatia ca gandurile si faptele eroilor sai se sustrag logicii unei judecati normal omenesti. Unii - muncitorii calificati adusi de la alte santiere - sunt ""oameni noi"" pana in maduva oaselor (in chiar intimitatea momentului de dragoste vorbesc de ""demascarea sabotorilor""). Altii - tineri necalificati - invata prin exemplul celor dintai. Toti - prin vigilenta, gazete de perete, sedinte de partid si UTM - ""lupta"" pentru productie si dejucarea stratagemelor ""dusmanului de clasa"". Aici se reeduca (uneori indirect) intelectualii, care descopera sensul ""adevarat"" al vietii. Memorabila in acest sens este scena in care un anume Pangrati (violonist, profesor, constructor de viori si... tata al unui inginer de la Canal!) se declara multumit ca in spatiul sau locativ fusese introdusa o familie de muncitori. Motivul satisfactiei? Cand canta Bach, copilul bolnav al muncitorilor nu mai plange.
VIZITA DE LUCRU. Nu era, desigur, la indemana lui Chisinevschi, Rautu sau Miron Constantinescu sa fantazeze in spiritul orientarii partidului si flatarii liderilor sai precum talentatul Dumitriu!
Un capitol asupra caruia se zabovea cu studiul in licee este cel al vizitei lui Gheoghiu-Dej pe santier. Imaginatia scriitorului debordeaza in descrierea intalnirii cu muncitorii.
""La primavara vom primi din Uniunea Sovietica zeci si zeci de excavatoare electrice din acelea cu care oamenii sovietici construiesc socialismul"" - se confeseaza Dej constructorilor. ""Copiii astia vor creste pe santier o data cu socialismul"", prefigureaza el cand le vede copiii. ""Ei vor fi copiii socialismului.""
Dej n-a venit insa numai pentru convorbiri tovarasesti. Ci sa le si transmita o sarcina de partid: santierul trebuie terminat mai devreme. Pana la 15 martie (in care an, oare?) se angajeaza entuziasti muncitorii. Iar termocentrala va fi construita la alta capacitate. Mai mare. In schimbul excavatoarelor primite pentru Canal, vor da curent si Uniunii Sovietice. Va fi necesar, asadar, sa aiba capacitatea dubla. Santierestii se manifesta-ndata entuziast, napaditi de furnicaturile responsabilitatii de-a construi - asa, fara proiect! - ""termocentrala la capacitate dubla"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.