In anul 1953, primul semn pentru romani ca Stalin murise a fost inchiderea lucrarilor Canalului Dunare-Marea Neagra. Decizia n-a fost publicata in presa, nici macar in Monitorul Oficial. In dimineata zilei de 18 iulie 1953 muncitorii si cadrele tehn

In anul 1953, primul semn pentru romani ca Stalin murise a fost inchiderea lucrarilor Canalului Dunare-Marea Neagra. Decizia n-a fost publicata in presa, nici macar in Monitorul Oficial. In dimineata zilei de 18 iulie 1953 muncitorii
si cadrele tehnice de pe santier au fost pur si simplu trimisi la stransul recoltei din Baragan. Pentru a fi evitate orice complicatii au fost platiti cu
salariile de pe santier.

Nu stim ce conversatii particulare au fost purtate mai inainte de decizia inchiderii Canalului. Si mai putin ce spunea si ce gandea Dej.

SE TEMEA DEJ? Dupa moartea lui Stalin izbucnesc miscarile muncitoresti de protest. Muncitorii din tarile Europei Centrale sunt nemultumiti ca in ""regimul"" instaurat in numele lor li se cere o continua crestere a volumului si productivitatii muncii, fara efectele benefice promise. La Bucuresti in acea perioada se faceau intense pregatiri pentru Festivalul Mondial al Tineretului planificat pentru luna iulie. Conducerea partidului voia sa expuna o imagine idilica a dezvoltarii socialiste a Capitalei Romaniei, dar se confrunta cu mari dificultati de aprovizionare. Se va fi temut Dej ca si romanii ar putea sa se revolte ca est-germanii, cehii si polonezii? Multimea adunata pe santierul de la Canal putea fi periculoasa pentru declansarea unei revolte. Iar Canalul, pe care nu-l dorise, inghitea bucati prea mari din economia nationala intr-o investitie care-i parea fara folos.

LA CONSTANTA. In documentele de arhiva, prima masura care anunta ""noul curs economic"" a fost inchiderea santierului Canalului Dunare-Marea Neagra. Vioara intai in aceasta actiune a fost Alexandru Moghioros, membru al Biroului Politic si vicepresedinte al Consiliului de Ministri. Decizia este construita de asa maniera incat sa apara ca fiind pornita ""de jos"", nucleul central de decizie politica urmand s-o analizeze si s-o aprobe. Astfel ca, la 17 iulie 1953, la Constanta a avut loc o sedinta comuna a Comitetului regional si orasenesc de partid si a Comitetului de partid al santierului Canalului in legatura cu incetarea activitatii acestui santier.

O FALSA DEZBATERE. In deschiderea sedintei, facuta de liderul local de partid Marin Vintila, se mentioneaza discrepantele create intre dezvoltarea industriei si a agriculturii, in favoarea celei dintai. Reflexele trecutului sunt atat de puternice, incat in chiar aceasta constatare Vintila invoca ""invataturile lui Stalin"". ""Marele Stalin, zice el, in legea descoperita a socialismului ne arata ca trebuie sa tinem cont de aceasta lege pentru a asigura oamenilor muncii o viata din ce in ce mai buna."" In consecinta si abrupt, numitul Vintila ""decide"": ""Sarcina imediata care sta in fata constructorilor Canalului este de a strange in timpul cel mai scurt si fara pierderi recolta din regiunea Constanta"". Chiar de a doua zi, muncitorii si cadrele tehnice urmau a fi dispersati in noua misiune. Problema presanta pentru liderii locali este cea a asigurarii coaselor si secerilor pentru ca nici un santierist sa nu ramana fara unelte de lucru. Falsa dezbatere democratica se incheie cu consensul unamim si cu concluziile emisarului conducerii partidului, Moghioros. De maine, spune el, toata lumea va merge la stransul recoltei - sarcina care nu poate fi ""amanata"" (precum lucrarile Canalului) si care reprezinta o ""datorie patriotica"".

""AMANAREA"" CANALULUI. Termenul sub care va fi prezentata neasteptata masura va fi cel de ""amanare"". Motivele ei: ramanerea in urma a agriculturii, dezvoltarea industriei alimentare, a bunurilor de larg consum si a constructiilor social-culturale. In vreme ce santierul e inchis iar ""oamenii muncii"" au fost deja dispersati la strangerea recoltei, la 21 iulie, in Bucuresti are loc sedinta CC al PMR, unde se decidea€¦ inchiderea Canalului! Sedinta este condusa de acelasi Moghioros care-i incunostiinteaza pe cei prezenti ca respectiva hotarare fusese deja luata intr-o sedinta a Biroului Politic. ""Ar fi o greseala sa continuam mai departe investitii uriase in aceasta directie"" - transmite Moghioros adunarii concluziile de la Constanta si mai ales ale Biroului Politic.

FARA PUBLICITATE! ""Construirea Canalului a fost mandria noastra si ca sa incetam acuma lucrurile nu este asa usor"", spune Gheorghe Vasilichi cu referire la ecourile si speculatiile ce vor fi facute pe plan intern si extern. Raspunsul il ofera acelasi Moghioros: ""Ceea ce am discutat noi aici este o problema interna de partid. Desi tovarasii au ridicat o chestiune ca aceasta nu va ramane un secret strict intern de partid, pentru ca inainte de toate, lucratorii care au muncit acolo, intreprinderile care au muncit pentru Canal vor afla acest lucru, aceasta masura. Noi trebuie sa dam un raspuns si raspunsul nostru va fi clar si toata lumea va fi de acord cu el. Insa noi nu trebuie sa lucram cu toba, aceasta situatie nu trebuie sa fie folosita de dusmanul de clasa, desi dusmanii vor incerca acest lucru"".

UNANIMITATE. Toate propunerile sunt aprobate cu unanimitatea cunoscuta. Rezultatul acestor ""dezbateri democratice"" este ""hotararea interna"" elaborata de Consiliul de Ministri al RPR si CC al PMR dina€¦ 17 iulie 1953 (inainte de ""democratica"" sedinta de la Constanta si inca mai inainte de dezbaterea din CC!). Conform documentului, cele doua instante de decizie ale Romaniei hotarasc: ""Lucrarile Canalului Dunare-Marea Neagra vor inceta la data de 18 iulie 1953. Mijloacele financiar-materiale, utilajele si forta de munca vor fi indreptate spre alte sectoare ale economiei nationale si in primul rand spre agricultura, industria alimentara si cea producatoare de bunuri de larg consum"". Se specifica, in mod expres, ca documentul are caracter intern si nu va fi publicat. Ca si cum nu si-ar fi dat, fara comentarii, acordul la acele hotarari, Ceausescu va redeschide santierul. In aceeasi maniera ""democratica"" a inchiderii sale: va hotari reluarea lucrarilor, apoi va ""consulta"" specialistii si in cele din urma va decide ca investitia va aduce mari beneficii. O eficienta decisa de vointa si planurile sale.

""NOUL CURS"" AL ECONOMIEI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.