"Subcomandante" Marcos (sau El Sub), celebrul rebel mexican cu fata acoperita, a acceptat sa iasa din jungla in care se ascunde impreuna cu oamenii sai si de unde conduce miscarea sa revolutionara, pentru a aparea pe coperta unui magazin monden. Razv
"Subcomandante" Marcos (sau El Sub), celebrul rebel mexican cu fata acoperita, a acceptat sa iasa din jungla in care se ascunde impreuna cu oamenii sai si de unde conduce miscarea sa revolutionara, pentru a aparea pe coperta unui magazin monden. Razvratitul comandant, a carui armata infiintata in 1994 si formata din indieni Chiapas este mereu in crestere, a acceptat sa pozeze pentru celebra revista mexicana Quien (Cine), pe coperta acesteia fiind publicata o imagine in care El Sub Marcos apare fumand pipa prin celebra sa cagula.
Articolul cu titlul "El Amor Secreto del Sub" (Dragostea secreta a Subcomandantului) il descrie pe revolutionarul in varsta de 48 de ani drept "sex-simbolul junglei" si sustine ca acesta ar avea o legatura amoroasa cu o ziarista mexicana Gloria Munoz Ramirez.
Aparitia articolului din "Quien" coincide insa cu recentul anunt facut de Armata Zapatista de Eliberare Nationala (Ejercito Zapatista de Liberacion Nacional- EZLN) despre aparitia unei noi miscari de stanga care spera sa influenteze decisiv alegerile prezidentiale de anul viitor. Marcos planuieste sa obtina suportul popular in urma unui turneu electoral pe care il va intreprinde in cele 32 de state ale Mexicului, aceasta fiind prima data in ultimii cinci ani cand zapatistii vor fi iesind din regiunea lor muntoasa de sud-est (statul Chiapas, unde isi are cartierul general EZLN, este unul dintre cele mai sarace zone ale Mexicului).
Charismaticul luptator de guerilla, comparat adesea de presa occidentala cu celebrul revolutionar argentinian Che Guevara, nu si-a dezvaluit niciodata identitatea, negand in repetate randuri ca ar avea vreo legatura cu fostul profesor universitar Rafael Sebastian Guillen, identitate pe care i-au atribuit-o reprezentantii Guvernului mexican. El se ascunde in padurile ecuadoriale din sudul Mexicului din 1994, an in care rebelii zapatisti au organizat o revolta reusind sa preia controlul in mai multe orase, in numele drepturilor indigenilor si al socialismului. Victoria lor nu a fost insa decat de scurta durata. De atunci, popularitatea lui "El Sub" a crescut constat, crestere datorata in mare parte si legendelor care circula in legatura cu el si faptele sale de vitejie. "El Sub" a devenit in scurt timp un adevarat simbol al luptei impotriva noilor politici liberale ale economiei de piata si un campion al luptei pentru drepturile bastinasilor. Identitatea sa misterioasa, atribuirea statutului de intelectual si un fizic placut, impreuna cu pasiunea pe care spune ca o are pentru poezie (scrie versuri pe care le dedica in special femeilor) sunt elemente care au contribuit in mod decisiv la cresterea popularitatii lui Marcos.
Se mai spune ca personalitati precum Oliver Stone, celebrul regizor american, sau Danielle Mitterrand, vaduva fostului presedinte francez, s-ar fi deplasat personal in jungla mexicana pentru a-l intalni pe celebrul revolutionar zapatist, care s-a autoproclamant "vocea celor fara de voce". La scurt timp dupa prima aparitie publica, El Sub s-a retras in jungla de unde coordoneaza o campanie mult mai putin agresiva comunicand cu lumea exterioara numai prin fax si e-mail.
La un moment dat, figura sa devenise atat de proeminenta, incat celebra companie vestimentara italiana Benetton i-a propus sa fie imaginea sa in cadrul unei campanii promotionale, oferta pe care Marcos a respins-o insa. Mai mult decat atat, echipa de fotbal italiana Inter Milan s-a oferit sa se deplaseze in jungla pentru o partida amicala cu rebelii zapatisti. A urmat apoi o pauza de popularitate internationala.
De aproximativ o luna de zile insa, Marcos si zapatistii sai sunt iarasi in centrul atentiei de cand s-au lansat intr-o noua campanie de promovare a imaginii si obiectelor politice. El Sub priveste insa cu ironie statutul de sex simbol care i-a fost atribuit de catre media, precizand ca, de cand se ascunde in jungla, a ajuns supraponderal, motiv pentru care este cam deplasat sa fie catalogat astfel. "S-a terminat cu statutul de sex-simbol. (...) Acum nu mai reusesc sa pun pe jar nici macar o cafea", glumeste Marcos. Articolul din revista "Quien" sustine ca Marcos si iubita sa, Gloria, s-au intalnit pentru prima data in urma cu aproximativ zece ani si ca este foarte posibil sa aiba si un copil impreuna, un baietel in varsta de sase-sapte ani. Aceasta din urma informatie este insa dezmintita cu tarie de catre un alt ziarist, apropiat al cuplului, care sustine ca "zapatistii au reguli foarte stricte care interzic procrearea in cazul in care parintii traiesc in conditii de incertitudine".
El Sub a jurat sa renunte la celebra sa cagula doar in momentul in care conflictul cu Guvernul va lua sfarsit. "O data cu masca va disparea si revolutionarul Marcos", spune acesta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.