Comisia Europeana a decis lansarea impotriva Marii Britanii a primei faze a procedurii de deficit bugetar excesiv. Acest gest survine ca urmare a depasirii repetate de catre Londra a deficitului minim cerut de UE de 3% din PIB.
Este adevarat,

Comisia Europeana a decis lansarea impotriva Marii Britanii a primei faze a procedurii de deficit bugetar excesiv. Acest gest survine ca urmare a depasirii repetate de catre Londra a deficitului minim cerut de UE de 3% din PIB.
Este adevarat, comenta ieri BBC, ca Marea Britanie, nefacand parte din zona euro, nu va primi si sanctiuni financiare, dar ea se va afla intr-o "situatie delicata" in fata partenerilor europeni.
Marea Britanie, dupa cum se stie, asigura in acest moment presedintia semestriala a UE si este tara membra a Uniunii care a facut intotdeauna mult caz de necesitatea unei mai bune gestiuni economice a comunitatii europene. BBC se refera la un raport intocmit de Comisia Europeana asupra situatiei bugetare a Marii Britanii in care se precizeaza ca, la finele lunii august, ea avea un deficit bugetar de 3,2 la suta, depasind, astfel, pentru al doilea an consecutiv limita admisa in cadrul UE de 3 la suta din PIB, prevazut de Pactul European de Stabilitate. In aceasta prima etapa a procedurii pentru deficitul excesiv se dau avertismente si se fac "recomandari" de reducere a deficitului. Guvernul britanic a reactionat imediat.
Intr-un comunicat oficial, citat ieri de presa londoneza, acesta cere "o interpretare prudenta" a Pactului de Stabilitate, care ia in considerare doar ciclurile economice in intregimea lor, cresterea durabila a finantelor publice pe termen lung, precum si rolul important al investitiilor publice. Joaquin Almunia, comisarul european pentru probleme economice, gaseste nejustificate scuzele invocate, in favoarea lor, de catre autoritatile britanice, reamintind faptul ca nici pe departe nu poate fi invocat contextul economic.
In cursul anului trecut, indicatorii economici ai Marii Britanii au fost buni, indeosebi rata cresterii economice, care a atins 3,2 la suta, relativ deasupra altor mari economii europene. Dat fiind impactul scaderii ratei de crestere in anul 2005 si, probabil, si in 2006, Almunia, dar si FMI s-au aratat pesimisti in privinta sanselor Londrei de a putea sa-si duca deficitul bugetar la o cifra sub 3 la suta, asa cum promit premierul Blair si ministrul sau de Finante, Gordon Brown.

Barroso urgenteaza discutarea bugetului

Discutiile desfasurate zilele trecute la Bruxelles au readus in atentia oficialilor europeni problema bugetului comunitar pentru intervalul 2007-2013. Cifrele si detaliile noului plan de cheltuieli fiind deja stabilite de catre consultantii Marii Britanii, Bruxelles-ului nu ii mai ramane decat sa stabileasca dezbaterea acestuia. De aceasta data insa, Comisia se arata hotarata sa aloce mult mai multa importanta cheltuielilor legate de crestere si competitivitate. "Este o stare de urgenta", a subliniat presedintele Executivului european, Jose Manuel Durao Barroso, pentru presa internationala, "un acord asupra bugetului pana la sfarsitul anului ar fi crucial pentru noile state membre ale Uniunii". "Vom trece la ofensiva, de aceasta data insa si cu ajutorul Parlamentului European", a afirmat presedintele Executivului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.