Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI considera ca Serviciul are probleme generate de incoerenta unor politici anterioare de resurse umane, constatandu-se inconsecventa si discontinuitate in conceptia de pregatire a personalului, fiin
Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI considera ca Serviciul are probleme generate de incoerenta unor politici anterioare de resurse umane, constatandu-se inconsecventa si discontinuitate in conceptia de pregatire a personalului, fiind necesara depasirea unui blocaj de mentalitate, potrivit Mediafax. Conform raportului comisiei asupra activitatii SRI in anul 2004, depus la Birourile Permanente al Camerei Deputatilor si Senatului, SRI are "unele probleme generate de incoerenta unor politici de resurse umane anterioare, ale caror efecte s-au cumulat, principalele consecinte ale acestora constituindu-le lipsa generatiei de mijloc maturizate profesional, afirmarea insuficient de convingatoare a noilor promotii de ofiteri si un dezechilibru al repartizarii personalului pe domenii de activitate, in defavoarea structurilor operative de informatii".
Riscuri la adresa securitatii nationale
Principalele riscuri la adresa securitatii nationale in anul 2004 au fost generate de terorism, criminalitatea organizata transfrontaliera, coruptie, persistenta practicilor abuzive si ilegale in administratie si justitie, evaziunea fiscala de amploare, se arata in raportul SRI pe 2004, potrivit Mediafax. Intre riscuri mai sunt mentionate: existenta unor conflicte inghetate in regiunea Marii Negre, dificultatile in relansarea relatiilor cu statele vecine, deficientele in derularea proiectelor investitionale de anvergura, dificultatile in indeplinirea angajamentelor asumate de Romania in negocierile cu UE, disfunctiile severe in activitatea sectoarelor cu impact major in planul calitatii vietii (sanatate, protectie sociala, asigurarea utilitatilor publice), aparitia sau perpetuarea unor stari de insecuritate industriala si ecologica. Conform raportului, in activitatea de contraspionaj, SRI a avut ca prioritate monitorizarea si contracararea actiunilor serviciilor secrete din state care nu agreeaza extinderea NATO si UE, state sau grupuri interesate in valorificarea in detrimentul Romaniei a oportunitatilor aparute in procesul de integrare euro-atlantica, state care tind sa asocieze Romania actorilor internationali perceputi, in mod traditional, drept inamici. In anul 2004 riscurile de natura terorista pe teritoriul Romaniei s-au mentinut la un nivel "relativ scazut", se arata in document. Conform documentului, activitatea SRI in acest domeniu a vizat activitatea desfasurata in Romania de grupari cu preocupari sau antecedente teroriste, precum si prezenta temporara in tara a unor persoane suspecte de apartenenta la grupari teroriste.
Amenintari false
Pentru descurajarea activitatilor asociate terorismului, SRI a initiat, in 2004, 713 masuri, cum ar fi intreruperea dreptului de sedere si includerea unor persoane pe lista de persoane indezirabile pentru Romania, precum si influentarea sau determinarea unor persoane sa renunte la activitatile din care puteau rezulta amenintari la adresa sigurantei nationale.
SRI se declara ingrijorat de numarul mare de amenintari false cu bombe. In document se precizeaza, de asemenea, ca majoritatea operatiunilor de contrabanda si evaziune fiscala transfrontaliera se desfasoara pe frontiera estica a Romaniei, beneficiind in multe situatii de complicitatea unor functionari din cadrul autoritatilor vamale si de frontiera. SRI a mai constatat in anul 2004 interferenta unor interese personale sau de grup in derularea actului administrativ; perturbarea mecanismelor de realizare a actului de justitie, ca urmare a abuzurilor si ilegalitatilor comise de persoane cu responsabilitati in domeniu. (R.G.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.