O echipa de cercetatori condusa de Jan-Paul Zock, de la Institutul de Cercetari Medicale din Barcelona a prezentat saptamana trecuta, la cel de-al 15-lea Congres anual al Societatii Europene de Boli de respiratie (ERS), desfasurat la Copenhaga, concl
O echipa de cercetatori condusa de Jan-Paul Zock, de la Institutul de Cercetari Medicale din Barcelona a prezentat saptamana trecuta, la cel de-al 15-lea Congres anual al Societatii Europene de Boli de respiratie (ERS), desfasurat la Copenhaga, concluziile unui studiu privind impactul produselor de curatat casa: spray-uri odorizante, de mobila, de geamuri sau covoare - asupra sanatatii. Specialistii au evidentiat ca 1 din 5 cazuri noi de astm se datoreaza folosirii acestor produse. Analiza a fost facuta pe 4200 de europeni, care se ocupau singuri de curatenia din casa, 3500 dintre aceastia nefiind bolnavi de astm la inceputul monitorizarii. Frecvent, subiectii foloseau spray-uri de curatat, mai ales pentru mobila, geamuri, covoare si cuptoare, dar si odorizante de camera pentru improspatarea aerului si indepartarea mirosurilor neplacute. 67,4% dintre spaniolii monitorizati au admis ca folosesc aceste produse cel putin o data/saptamana, urmati de britanici (53,9%), francezi (49,3%), estonieni (43,6%), belgieni (41,7%), norvegieni (38,7%), nemti (38,5%) etc. Rezultatele monitorizarii timp de 9 ani i-au socat pe cercetatori. Aceste produse, folosite frecvent, sunt raspunzatoare de numeroase imbolnaviri de astm. Jan Paul-Zock a afirmat ca riscul imbolnavirii de astm este cu 40% mai ridicat in cazul celor care folosesc aceste spray-uri de curatat de 3 sau mai multe ori/saptamana, in comparatie cu cei care le folosesc o data sau mai putin de o data/saptamana. Estimarile sunt si mai rele in cazul celor care folosesc astfel de produse zilnic, riscul de imbolnavire fiind de 70%. "Este pentru prima data cand un studiu arata ca acest gen de produse pot duce la cazuri de astm. Dupa analizele noastre, intre 11 si 18% dintre noile diagnosticari de astm sunt atribuite unor persoane care utilizeaza frecvent spray-uri de curatat", i-a informat Jan-Paul Zock pe participantii la Congres. Chiar daca toate aceste produse contin particule ce pot irita caile respiratorii, gradul de periculozitate a fost calculat astfel: odorizante de camera - 1,7, spray-uri pentru mobila - 1,5, iar spray-urile pentru geamuri - 1,3.
Astmul este o boala care se datoreaza unei sensibilizari a mucoasei bronsice fata de anumiti agenti externi. Criza de astm se manifesta printr-o nevoie acuta de aer, respiratie suierata, buze vinete, extremitati reci, transpiratie abundenta, tuse seaca si violenta, expectoratie groasa. In general, se disting patru forme de astm. Cea mai frecventa este astmul alergic, care poate aparea ca raspuns alergic la polen, praf, mucegai, par de pisica sau cal, vopsele, faina, medicamente, produse chimice. O alta forma o reprezinta astmul nervos, urmare a stress-ului, apoi astmul bronsic si astmul cardiac.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.