Omul de afaceri Dinu Patriciu considera ca aparitia in presa a unui material despre modul in care l-a cunoscut pe Omar Hayssam face parte din hartuiala politica la care grupul Rompetrol este supus de un an si jumatate, declaratia fiind facuta ieri, i
Omul de afaceri Dinu Patriciu considera ca aparitia in presa a unui material despre modul in care l-a cunoscut pe Omar Hayssam face parte din hartuiala politica la care grupul Rompetrol este supus de un an si jumatate, declaratia fiind facuta ieri, intr-o conferinta de presa. "Nu cred in coincidente. Toate acuzatiile au inceput asa, prin articole in presa care au fost folosite ca suport pentru a inventa tot felul de acuzatii. Iar noi trebuie sa dovedim ca suntem nevinovati, fara a exista prezumtia de nevinovatie", a spus presedintele grupului Rompetrol. Intrebat daca are informatii despre sursa acestui atac, Dinu Patriciu a afirmat ca a mai spus "de foarte multe ori de unde vine" si ca nu doreste sa mai continue pe aceasta tema, pentru ca nu este rolul sefului unei companii sa se amestece in politica. "Eu am responsabilitatea unei cifre de afaceri imense si a 8000 de familii. Aceasta calitate nu-mi permite sa intru in controverse politice si nu o fac. Dar stiu sa recunosc o hartuiala politica", a continuat Patriciu.
Intalnirea cu Omar Hayssam
El a explicat ieri cum l-a cunoscut pe Omar Hayssam. Presedintele Rompetrol a precizat ca o delegatie a grupului s-a deplasat in Sudan in anul 2001, la propunerea ambasadorului din acea perioada al acestui stat la Bucuresti, pentru a studia eventuale oportunitati de investitii pentru compania romaneasca. Patriciu a aratat ca diplomatul respectiv i-a recomandat o companie din Sudan, SMT, sugerand si modul de a contacta aceasta societate, prin intermediul firmei Lufar Ltd din Emiratele Arabe Unite, care avea un birou la Brasov, condus de omul de afaceri Vasile Kraila. Acesta a insistat ca Patriciu sa se intalneasca cu Omar Hayssam, acesta din urma sustinand ca are numeroase contacte si relatii in Sudan. "M-am intalnit cu Vasile Kraila, care mi-a spus extrem de conspirativ ca vine din partea domnului Fulga (n.r. - seful Serviciului de Informatii Externe, din februarie 2001). Pentru mine asta nu-i o recomandare, noi ne ocupam de altceva, de afaceri. A ramas putin descumpanit si am continuat discutia", a spus Patriciu. La insistentele reprezentantilor firmei Lufar, delegatia Rompetrol a avut o intalnire cu Omar Hayssam, care a incercat sa-si demonstreze utilitatea in stabilirea unor contacte romano-sudaneze, aducand ca argument relatiile pe care le-ar avea in aceasta tara, a precizat Dinu Patriciu. "Dupa ce ne-am manifestat neincrederea in aceasta posibilitate, am adresat o scrisoare companiei SMT, in care Rompetrol preciza ca nu are un alt intermediar in Sudan sau vreo alta companie care sa o reprezinte in regiune", a spus presedintele Rompetrol. El a mai aratat ca a fost surprins sa il gaseasca pe Hayssam in Sudan, la Khartoum, alaturi de reprezentantul Lufar, si mai tarziu la intalnirile pe care conducerea Rompetrol le-a avut cu presedintele firmei SMT, respectiv cu ministrul Energiei din Sudan. Hayssam nu a participat insa si la restul intalnirilor pe care oficialii Rompetrol le-au mai avut in acest stat. In toate aceste ocazii, Hayssam a sustinut ca este reprezentant al Lufar si si-a oferit serviciile de intermediere catre Rompetrol. "In ultima zi a delegatiei, reprezentantii Rompetrol au avut o discutie extrem de neplacuta cu reprezentantul firmei Lufar si cu Omar Hayssam, aratandu-le ca nu intentioneaza nici un fel de colaborare cu ei, nici in Sudan si nici in alta parte a lumii arabe", a mai spus Patriciu, care a mentionat ca Hayssam ar fi propus un comision, insa nu a fost luat in serios. Pe de alta parte, presedintele Rompetrol considera ca era absolut inutil sa angajeze un intermediar, cand in Sudan exista circa 6000 de absolventi de facultati romanesti, multi angajati in ministere.
Dinu Patriciu spune ca Rompetrol a renuntat la ideea de a mai face afaceri in Sudan, din cauza instabilitatii politice si a mediului economic nefavorabil din acest stat.
Omar Hayssam se afla in arest pentru infractiuni economice, fiind acuzat ca a inselat mai multe firme. De asemenea, Hayssam este cercetat, alaturi de alti cetateni romani si straini, in alta cauza, pentru infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani si constituire a unui grup criminal organizat.
In plus, autoritatile au gasit indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak. In acest sens, sunt realizate acte premergatoare sub aspectul comiterii unor infractiuni ce intra sub incidenta legii privind prevenirea si combaterea terorismului.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.