Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, ieri, reducerea dobanzii de politica monetara de la 8,5% pe an la 7,5% pe an, potrivit unui comunicat al bancii centrale. Dobanda de politica monetara reprezinta dobanda de sterilizar
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, ieri, reducerea dobanzii de politica monetara de la 8,5% pe an la 7,5% pe an, potrivit unui comunicat al bancii centrale. Dobanda de politica monetara reprezinta dobanda de sterilizare pe care BNR o plateste bancilor comerciale pentru depozitele atrase in cadrul operatiunilor de sterilizare. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca banca centrala va interveni pentru a steriliza excesul de lichiditate de la banci in cazul in care se constata ca ar putea fi afectata tinta de inflatie. Pentru bancile care doresc sa-si plaseze excesul de lichiditate in lei la BNR, banca centrala le ofera facilitatea de depozit. Insa si in acest caz dobanda a fost redusa de la 4% pe an la 1% pe an. In aceste conditii, pentru bancile comerciale va fi mai putin profitabil sa-si plaseze leii la Banca Nationala si vor fi nevoite sa-si imbunatateasca conditiile de creditare in moneda nationala, fortate fiind si de limitarea creditarii in valuta. Si rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (dobanda la care o banca se poate imprumuta de la BNR in caz de ultima instanta) a fost redusa de la 20% pe an la 14% pe an. Rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei a scazut de la 30% pe an la 21% pe an.
De asemenea, in conformitate cu prevederile legii, Consiliul de Administratie a hotarat reducerea ratei dobanzii bonificate pentru rezervele minime obligatorii constituite in lei de la 2% pe an la 1,5% pe an, incepand cu perioada de aplicare 24 septembrie - 23 octombrie 2005. Banca Nationala a adoptat aceste masuri pentru a diminua dezechilibrul extern, care a luat amploare avand in vedere ca expansiunea cererii interne a continuat sa depaseasca semnificativ productia interna. "Achizitiile de bunuri si servicii ale populatiei, mai ales din import, au continuat sa inregistreze un ritm alert, fiind sustinute in principal de cresterea veniturilor si de accesibilitatea sistemelor de finantare prin intermediul bancilor si al institutiilor financiare nebancare. Analiza indicatorilor monetari evidentiaza tendinta ingrijoratoare ca expansiunea creditelor in valuta sa devanseze in continuare dinamica imprumuturilor in moneda nationala", explica reprezentantii bancii centrale. Prin acest set de masuri, BNR urmareste diminuarea riscurilor pentru stabilitatea financiara, descurajarea "cresterii de fluxurilor de capital cu pronuntat potential volatil", avand in vedere ca leul a continuat sa se aprecieze fata de euro, ameliorarea structurii creditului neguvernamental si apropierea structurii acestuia de structura lei/valuta a economisirii.
La jumatatea acestui an, din totalul creditului neguvernamental de aproape 50 de miliarde de lei, peste 60% reprezinta finantarile in valuta. Raportul se inverseaza la nivelul economisirii, unde este preferata moneda nationala. Aceste masuri vin sa completeze normele BNR de limitare a creditarii in valuta care vor intra in vigoare la inceputul saptamanii viitoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.