Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a solicitat ieri mediului de afaceri un "time-out" in ceea ce priveste finalizarea strategiei fiscale. "Am nevoie de timp pentru ca este vorba de doua Romanii: una pana la momentul integrarii, ianuarie 2007,
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a solicitat ieri mediului de afaceri un "time-out" in ceea ce priveste finalizarea strategiei fiscale. "Am nevoie de timp pentru ca este vorba de doua Romanii: una pana la momentul integrarii, ianuarie 2007, si cealalta dupa acest moment. Dupa 2007, principiul fiscal al Romaniei, care va fi membra a Uniunii Europene, este functionarea corecta a economiei. Insa nu putem elabora principii fiscale pe termen lung pana nu lamurim problema razboiului de gherila cu evazionistii. Spre exemplu, trebuie sa ne consultam cu mediul de afaceri pentru a vedea cum putem impozita restaurantele care nu platesc nici o taxa", a subliniat Sebastian Vladescu in cadrul conferintei cu tema "Codul Fiscal 2006 in contextul Strategiei fiscale a Romaniei pe 2006 - 2007", organizata de UGIR si Ministerul Finantelor.
Daca in problema strategiei fiscale ministrul Finantelor cere un ragaz mediului de afaceri, in ceea ce priveste fiscalitatea pentru anul viitor lucrurile incep sa se mai lamureasca. Dupa ce a anuntat mentinerea TVA la 19% si reducerea CAS cu doua puncte procentuale, intentiile ministerului de resort, prezentate ieri, au in vedere o serie de majorari ale unor alte taxe si impozite, prezentate intr-un proiect de modificare a Codului Fiscal. Este vorba, in primul rand, despre cresterea impozitului pe casele care depasesc 100 de metri patrati. Propunerile de modificare a Codului Fiscal pentru 2006 lansate de ministerul de resort indica o crestere cu 10% a impozitului pentru fiecare 100 de mp sau fractiune din aceasta suprafata. Spre exemplu, formula de calcul pentru o casa de 102 mp este urmatoarea: 2/100X10%, respectiv pentru cei 2 mp in plus impozitul suplimentar va fi de 0,2%. Pentru o casa de 150 mp, impozitul se va majora cu 5% pentru cei 50 mp. In prezent, impozitul anual pe cladiri este determinat ca o cota din valoarea impozabila a cladirii, nivelul fiind de 0,2% pentru cladirile din mediul rural si 0,1% pentru cele din mediul urban. Valoarea impozabila se calculeaza inmultind suprafata construita desfasurata cu valori stabilite in Codul Fiscal in functie de utilitatile si materialele din care este construit imobilul. Valoarea impozabila calculata se ajusteaza numai in functie de zona in care este amplasata cladirea, numarul de etaje, anul de constructie. Spre exemplu, pentru o cladire cu pereti din beton armat aflata in zona centrala, construita dupa 1978, cu instalatii de apa, canalizare etc, impozitul este de 18.400 pentru fiecare metru patrat. Pentru aceeasi cladire aflata, insa, la periferie, impozitul este de 16.200 pentru fiecare mp.
Ministerul Finantelor propune si schimbarea modului de calcul al impozitului pentru masini. Astfel, fiecare grupa de 200 de cmc se va inmulti cu o valoare cuprinsa intre 10 lei si 60 lei. Vehiculele cu o capacitate cilindrica de peste 3000 de centimetri cubi vor fi impozitate cu mimim 150 lei pe an, fata de valoarea actuala de 50 de lei. In prezent, grupele de impozitare sunt de 500 cmc, iar cea mai mica taxa, de 7 lei/500cmc sau fractiune, este aplicata autoturismelor cu capacitatea cilindrica de pana la 2000 cmc. Pentru ce depaseste aceasta capacitate taxa este de 8,6 lei/cmc. De asemenea, tot incepand de anul viitor, taxa pentru iahturi va fi majorata de la 1800 lei (18 milioane lei vechi) la 5000 de lei (50 de milioane de lei vechi).Cat priveste impozitarea veniturilor persoanelor fizice, Finantele intentioneaza sa renunte la o serie de scutiri acordate pana in prezent.
Astfel, ministerul propune taxarea cu cota unica de 16% a castigurilor obtinute din vanzarea caselor dobandite prin mostenire sau schimb. In prezent, aceste castiguri sunt scutite de impozit, potrivit celor mai recente modificari ale Codului Fiscal, in vigoare din luna iunie a acestui an. De asemenea, se va elimina si scutirea de la plata taxei asupra succesiunii, daca incheierea procedurii succesorale a fost realizata in termen de un an de la data decesului proprietarului bunului. In prezent, sunt impozitate cu 10% veniturile obtinute din vanzarea proprietatilor imobiliare detinute mai putin de trei ani, iar de la anul si in acest caz taxa se aliniaza la cota unica de 16%.
Nici programatorii nu mai scapa de impozit daca intentiile ministerului vor deveni realitate. Documentul elaborat de finantisti prevede renuntarea la facilitatea privind scutirea de impozit pe venit pentru persoanele care lucreaza in domeniul productiei de programe informatice. Scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajatii care se incadreaza in activitatea de creatie de programe informatice a fost introdusa la jumatatea anului 2001, pentru salariatii care desfasoara o serie de activitati specifice si detin o diploma de absolvire eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata cu specializarea Automatica, Calculatoare, Informatica, Cibernetica, Matematica sau Electronica.
Finantele mai vizeaza pentru 2006 introducerea unui impozit de 16% pentru sumele obtinute din transferul titlurilor de valoare in timpul anului, cu posibilitatea optionala de definitivare a impozitului, la sfarsitul anului, aplicand cota de 16% asupra castigului net.
Taxa pentru alimentatie publica
Cat priveste taxarea companiilor, Finantele intentioneaza sa elimine, din 2006, unele facilitati fiscale, cuprinse in acte normative speciale, precum regimul special pentru activitatea de transport maritim international si facilitatile pentru cooperatia agricola, pentru a extinde baza impozabila a impozitului pe profit. Potrivit propunerilor Ministerului Finantelor Publice de modificare a Codului Fiscal pentru anul 2006, aceste facilitati sunt considerate neconforme cu principiile Uniunii Europene. Finantele mai au in vedere si limitarea naturii cheltuielilor de reclama si publicitate. Modificarile Codului Fiscal propuse de Finante prevad, pentru jumatatea anului viitor, majorari ale accizelor pentru alcool, tutun, produse energetice si electricitate, conform negocierilor cu UE si introducerea in sfera produselor accizate a tuturor produselor care rezulta din prelucrarea titeiului. In plus, vor fi reautorizate toate antrepozitele fiscale, iar durata de valabilitate a autorizatiilor de antrepozit fiscal, va fi limitata la 12 luni calendaristice. De asemenea, va fi instituita o taxa anuala de autorizare si reautorizare ca antrepozit fiscal precum si o garantie obligatorie la eliberarea autorizatiei. Agentii economici care inregistreaza obligatii restante la bugetul general consolidat nu vor mai primi autorizatii, iar antrepozitele fiscale de depozitare pentru uleiuri minerale (carburanti - n.r.) vor fi eliminate. In cazul vanzarilor de alcool, bauturi spirtoase si tigarete, MFP a propus instituirea de valori minime de referinta si un sistem de inregistrare a comerciantilor cu amanuntul de produse din tutun. De asemenera, se are in vedere instituirea unei taxe speciale anuale pentru societatile care desfasoara activitati de alimentatie publica. Reglementarile referitoare la TVA vizeaza, printre altele, introducerea raspunderii in individual si in solidar pentru plata TVA, in vederea reducerii evaziunii fiscale, extinderea masurilor de simplificare si pentru deseurile textile, de hartie si de plastic si transpunerea in legislatia nationala a normelor europene referitoare la locul livrarii de gaz si electricitate.
Tariceanu prezinta sindicatelor si patronatelor politica fiscala pe 2006
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a invitat, in aceasta dimineata, la Palatul Snagov, pe reprezentantii sindicatelor si ai organizatiilor patronale pentru o reuniune consultativa, in cadrul careia le va prezenta strategia fiscala a Guvernului si ii va consulta asupra politicilor economice si sociale de anul viitor. La reuniune vor participa membri ai Guvernului, membri ai Consiliului Economic si Social, presedintii Camerei Americane de Comert in Romania si ai Consiliului Investitorilor Straini, precum si reprezentantii in Romania ai Comisiei Europene, Bancii Mondiale si ai Fondului Monetar International. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.