Liderii Blocului National Sindical (BNS), CNSLR - Fratia, CNS Cartel "Alfai si CSDR cer majorarea salariului minim pe economie la cel putin 430 de lei noi, "care sa asigure romanilor un nivel de trai decenti. Potrivit liderului Cartelului "Alfa", Bog
Liderii Blocului National Sindical (BNS), CNSLR - Fratia, CNS Cartel "Alfai si CSDR cer majorarea salariului minim pe economie la cel putin 430 de lei noi, "care sa asigure romanilor un nivel de trai decenti. Potrivit liderului Cartelului "Alfa", Bogdan Hossu (foto), cresterea salariului minim la 430 de lei (fata de 330 lei in prezent), de la 1 ianuarie 2006, este posibila, daca se au in vedere indicatorii economici si sociali, cum ar fi rata inflatiei, rata reala a cresterii economice si productivitatea muncii. El a argumentat solicitarea prin cresterea valorii cosului minim lunar la peste 400 de lei, dar mai ales a nivelului de saracie in care traieste o treime din populatia tarii. "Solicitarea este perfect justificata, daca tinem cont de cosul minim lunar, dar mai ales de faptul ca, in prezent, circa 30% dintre angajati sunt platiti cu salariul minim pe economie. (...) Atragem atentia si asupra pericolului de accentuare a saraciei populatiei ca urmare a cresterilor de preturi, in special la utilitatile publice, concomitent cu mentinerea la un nivel foarte scazut a salariilor", a mai spus Hossu. Sindicalistii sustin ca politica de blocare a cresterii salariului minin trebuie sa inceteze. "Romania se confrunta deja cu grave probleme generate de aceasta abordare paguboasa. Pe langa cresterea gradului de saracie in randul salariatilor - demonstrata si de datele statistice care arata o crestere a nivelului de acordare a ajutoarelor sociale de circa cinci ori de la un an la altul - constatam si evolutii negative pe piata fortei de munca", a mai adaugat Hossu. Liderul sindical a precizat ca, potrivit statisticilor actuale, in jur de un milion de salariati muncesc la negru in Romania. Cei care nu muncesc la negru, prefera sa munceasca in strainatate. Sindicalistii solicita Guvernului sa aprobe cresterea salariului minim la valoarea solicitata, aceasta crestere urmand sa se regaseasca si in constructia bugetului de stat de anul viitor. "Vrem ca bugetul de anul viitor sa fie construit pe o contributie a cel putin sase milioane de salariati, nu cinci, cat este in prezent. Doar asa poate Guvernul demonstra ca masurile fiscale pe care le-a luat si lupta anticoruptie au efecte in plan economic si social", a mai sus Hossu. "Cresterea salariului minim creeaza locuri de munca, implicit venituri la bugetul de stat. Chiar daca cifra poate crea nelinisti Guvernului, ea da speranta miilor de salariati", a precizat Marius Petcu, presedintele CNSLR - Fratia. Nesolutionarea acestei cereri de catre Guvern va fi sanctionata de catre sindicate cu ample manifestari de protest. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.