Congresul de alegere a noii conduceri a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), - primul din ultimii peste 50 de ani - si-a inceput, ieri, lucrarile la Centrul Cultural Comunitar al Federatiei, din strada Popa Soare, Bucuresti, urmand
Congresul de alegere a noii conduceri a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), - primul din ultimii peste 50 de ani - si-a inceput, ieri, lucrarile la Centrul Cultural Comunitar al Federatiei, din strada Popa Soare, Bucuresti, urmand ca astazi sa se numere voturile si sa fie anuntati invingatorii. Este pentru prima oara cand are loc un astfel de Congres fara politruci care sa manipuleze din culise, fara alesi dinainte votati, si, cel putin asa se spera, cu o anumita vointa de a privi critic sistemul de conducere, ruginit de vreme, care a fost si nu va mai fi.
In urma votului secret, procedura considerata de majoritatea membrilor Federatiei drept democratica, astazi va fi desemnat noul presdinte al FCER, precum si noile structuri de conducere. Chiar daca presa nu a avut acces la lucrarile Congresului, am reusit, intr-o scurta pauza de masa de care au beneficiat delegatii la Congres, sa obtinem cateva declaratii din partea principalilor protagonisti ai evenimentului - candidatii la presedintia Federatiei, la fotoliul de vicepresedinte si la cel de secretar general. Opinia unanima a celor cu care am reusit sa stam de vorba este ca acest Congres reprezinta un pas foarte important in viata comunitatii evreiesti si ca acum, mai mult ca oricand, era vital.
Cineva trebuia sa preia stafeta
Considerat de multi drept favoritul cursei, Aurel Vainer (economist, doctor in economie si deputat din partea comunitatii evreiesti in Parlamentul Romaniei) ne-a vorbit despre atu-urile sale si despre calitatile care il recomanda ca posibil viitor presedinte al Federatiei, chiar daca, asa cum domnia sa recunoaste, nu mai este tanar. "Ma consider tanar in mentalitate, in spirit, pentru innoire si pentru o viata mai buna", spune Aurel Vainer, apreciind ca, in acest moment, "FCER se afla la un moment de rascruce". "Am avut in trecut, la conducerea Federatiei, personalitati ilustre pentru lumea evreiasca, dar si pentru Romania, iar acum cineva trebuia sa preia stafeta", considera Vainer. Domnia sa admite ca este destul de greu sa te asezi pe "soclul" pe care au stat conducatorii de pana acum ai comunitatii evreiesti, dar, intrucat cunoaste "relativ bine situatia de pe ulita evreiasca din Romania", s-a decis sa candideze la functia de presedinte. Vainer isi enumara si cateva din calitatile care, sustine dansul, sunt binevenite pentru functia la care aspira. "Sunt un om de echilibru, relational, care am lucrat mult cu oameni in diferite ipostaze.(...) Am reusit sa ma fac cunoscut si recunoscut in mediul romanesc economic, social, politic si chiar cultural", spune Vainer. Referindu-se la prioritatile pe care si le-a fixat ca presedinte al FCER, el afirma: "Doresc sa pot continua o opera inceputa de altii, un edificiu construit in timp, si sa asigur continuitatea vietii evreiesti pe meleagurile romanesti inca cel putin 4-5 decenii de acum". Mai precis, adauga domnia sa, obiectivul de maxima importanta il reprezinta continuarea procesului de democratizare si transparenta a vietii comunitatii evreiesti, Acestuia i se adauga o alta datorie - luarea unei atitudini ferme in fata manifestarilor de antisemitism si intoleranta.
Congresul ar fi trebuit sa aiba loc acum un an
Tiberiu Roth, de asemenea candidat la presedintia FCER, doreste sa isi prezinte proiectele de viitor dupa anuntarea rezultatelor Congresului din aceasta seara. Pana atunci, domnia sa a tinut considera ca "acesta este un Congres impresionant, pentru ca, desi e vorba despre o comunitate mica, el (n.r - congresul) dezbate idei mari". "Este un Congres care trebuia sa aiba loc. Daca se intampla mai devreme cu un an poate s-ar fi evitat niste interventii neelegante in viata comunitatii evreiesti", apreciaza Roth, referindu-se la faptul ca, dupa decesul celui care a fost presedintele FCER, regretatul profesor Nicolae Cajal, locul acestuia la conducerea comunitatii trebuia sa fie ocupat. Mai exact, adauga Tiberiu Roth, "echipa de colaboratori ai profesorului Cajal trebuia sa fie inlocuita. Nu poti sa ramai incremenit in conducerea unei organizatii si sa uiti ca inceputul are si un sfarsit". Tiberiu Roth asteapta insa rezultatele votului de azi pentru a putea vorbi mai mult despre planurile de viitor, fiind de parere ca "ar fi lipsit de modestie" sa faca acest lucru acum.
Al treilea candidat la presedintia FCER, Corneliu Sabetan, nu ajunsese inca la Bucuresti pentru a putea fi chestionat, in vreme ce Radu F. Alexandru, aspirant la aceeasi functie, a refuzat sa faca orice declaratie, inainte de vot, pe tema candidaturii sale si a Congresului.
Candidatii pentru fotoliul de vicepresedinte
La doar 26 de ani, Erwin Simsensohn, candideaza la fotoliul de vicepresedinte si crede ca acest Congres va ramane un punct de referinta in istoria comunitatii evreiesti din Romania. Multumit de faptul ca alaturi de el candideaza si alti colegi de generatie, Erwin Simsensohn sustine ca prezenta tinerilor la Congres si dorinta lor de implicare "este cel mai clar semn de vitalitate si dinamism, lucru care da o speranta reala viitorului acestei comunitati".
Pentru Alexandru Elias, candidat la functia de secretar general al FCER, "Congresul este un pas foarte necesar in viata comunitatii evreiesti care face primele jaloane pentru o schimbare de generatii, pentru o intinerire, chiar daca relativa in momentul de fata, a conducerilor de comunitati si a Federatiei". In plus, sustine domnia sa, congresul isi doreste sa deschida calea modernizarii , avand insa la baza traditia si fidelitatea fata de cultura iudaica.
Ossi Lazar, actualul presedinte al Comunitatii din Bucuresti si membru al Consiliului director al FCER, ne-a declarat ca spera ca cei care vor fi alesi "sa aplice din plin principiile democratiei si transparentei" si sa treaca la o revigorare a activitatilor comunitare. "Minciunile unor rau-voitori nu le luam in considerare, dar ne rugam de Anul Nou, care incepe la 3 octombrie, sa -i conduca si pe ei spre dreptate si adevar", a mai spus dl Lazar, care sustine ca ramane valabil indemnul "iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti".
Dupa cum vedem, e bine sa ne avem ca fratii, dar acestea sunt vorbe rostite inaintea votului, dupa votare, cu siguranta, se vor vedea si coltii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.