Ieri, la 546 de ani de la prima atestare documentara a Bucurestilor, imaginea orasului capitala a Romaniei nu parea sa arate ca am fi trecut in mileniul trei. Dupa o singura noapte de ploaie, majoritatea strazilor erau inundate si o treime din ele bl
Ieri, la 546 de ani de la prima atestare documentara a Bucurestilor, imaginea orasului capitala a Romaniei nu parea sa arate ca am fi trecut in mileniul trei. Dupa o singura noapte de ploaie, majoritatea strazilor erau inundate si o treime din ele blocate, sute de imobile aveau subsolurile pline de apa - cu sediul Ministerului de Interne cap de lista. Mai multe trasee RATB erau intrerupte sau deviate.
Situatia a fost scuzata cu nonsalanta de autoritati, care au repetat "poezia" pe care am auzit-o si noi, dar si ei de la predecesori, timp de 15 ani: de vina este sistemul de canalizare, vechi din anul 1900. "Este o problema a sistemului de canalizare. Asa a fost el proiectat in urma cu mai mult de 100 de ani, astfel ca in sistem de presiune - de preaplin - nu face fata evacuarii apelor in timp optim", a declarat primarul general Adriean Videanu, la conferinta de presa de ieri.
Prefectul Mioara Mantale a convocat Comandamentul pentru situatii de urgenta. "Desi nu ne aflam in situatie de urgenta majora, care sa puna in pericol viata bucurestenilor, am dispus Brigazii de Pompieri sa intervina cu toata capacitatea, pentru evacuarea apei din subsolurile oamenilor", a precizat reprezentantul Guvernului in teritoriu.
Fac dus inainte de a pleca la munca
Dar cea mai socanta declaratie a fost a conducerii companiei Apa Nova, care a dat vina pe dusul de dimineata al bucurestenilor. Andrei Podani, director in cadrul companiei Apa Nova a explicat prefectului Capitalei, in prezenta jurnalistilor, ca "debitul casnic a dus la problemele de dimineata", adica la faptul ca, la primele ore ale zilei, Bucurestiul era inecat in apa si din cauza cetatenilor care fac un dus inainte de a pleca la munca! "In mod obisnuit, in Capitala, nu se consuma apa, dar, spre dimineata, cand cetatenii se trezesc, cantitatea de apa este foarte mare si, corelat cu debitul pluvial, colectorul nu a mai putut face fata", a apreciat el.
In opinia reprezentantului Apa Nova, tot bucurestenii ar fi de vina, prin lipsa de simt civic, pentru faptul ca strazile au fost inundate - situatie care a dus la intreruperea sau devierea a zeci de trasee RATB, la implicarea a zeci de masini in accidente rutiere ori la blocare lor in intersectii. "Ce mai apare specific Bucurestiului - care nu e o problema de sistem, ci o problema de educatie, care tine de specificul nostru - este faptul ca gunoiul stradal ajunge in canalul colector si obtureaza gurile de scurgere. Daca bucurestenii n-ar mai arunca mizeria pe jos, atunci nu am mai avea problemele acestea", a spus Andrei Podani. El nu a explicat, insa, incapacitatea de interventie a companiei pentru deblocarea gurilor de scurgere si nici lipsa de utilaje sau de personal suficient pe strazile orasului, in timpul noptii.
Compania Apa Nova ne-a trimis si un comunicat la redactie, in care anunta ca in noaptea de 19 spre 20 a cazut in Capitala mai multa apa in sase ore (65 litri/mp) decat media precipitatiilor totale pentru luna septembrie. "Este vorba deci despre o ploaie de intensitate exceptionala, pentru care reteaua de canalizare nu este dimensionata", se precizeaza in document. Dupa ce ni se prezinta cum s-au mobilizat echipele si responsabilii cu coordonarea interventiilor, comunicatul se incheie cu contrazicerea primului paragraf, redat mai sus. Astfel, "intreaga retea de canalizare a functionat corect, la maximum de capacitate, cu exceptia catorva guri de scurgere care sunt obstructionate prin acumularea de frunze sau de deseuri de constructii".
Bilantul dezastrului
Bilantul dezastrului produs de ploi in Capitala cuprinde, pe scurt, peste 360 de subsoluri de blocuri si de case inundate, mai multe scoli si gradinite inchise, zeci de trasee RATB intrerupte si deviate pe rute alternative, 270 de tamponari intre autovehicule si sase accidente de circulatie, toate produse pana ieri la pranz. Au fost mobilizate 32 de masini ale pompierilor, 30 ale societatii Apa Nova si toate cisternele societatilor de salubrizare. Viceprimarul general Razvan Murgeanu a precizat ca puncte nevralgice, unde s-au format balti de circa 40 cm inaltime, sunt in zonele Tineretului, Colentina, Dna Ghica, Piata Cosbuc, Liviu Rebreanu. "Cele mai afectate cartiere sunt cele din sectoarele 3 si 4, in special perimetrul cuprins in zona Sincai, Cheiul Dambovitei si Mihai Bravu. De exemplu, in sectorul 4, langa Piata Cosbuc, strazile Gramond si Mitropolit Nifon sunt inundate, iar apa a intrat in toate subsolurile caselor situate aici. Si Ministerul de Interne avea azi-dimineata subsolul inundat, ca si Spitalul Marie Curie, Institutul Cantacuzino, Muzeul Taranului Roman, Spitalul CFR, Gradinita 90 si alte imobile", a declarat Murgeanu.
Canalizarea se modernizeaza din 2006
Toti primarii generali care s-au succedat dupa 1989 au dat vina pe vechimea sistemului de canalizare, care nu mai capteaza caderile masive de apa. Primaria Capitalei are, de cativa ani buni, un proiect de refacere a sistemului, prin care se va separa colectarea apei menajere de cea pluviala. Valoarea proiectului este de circa 130 de milioane de euro si, potrivit lui Adriean Videanu, acesta ar putea fi demarat, in 2006, pe o perioada de cel putin patru ani.
In prezent, Primaria Capitalei trebuie sa decida modalitatea de executie a proiectului si sa stabileasca sursa de atragere a fondurilor necesare - eurobonduri, parteneriat public-privat sau fonduri BEI. (Magda SEVERIN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.