O echipa de arheologi de la Scoala superioara de antropologie (SSA) de la Chisinau a finalizat, in apropierea satului Costesti, primele sapaturi de proportii intr-un oras care dateaza din secolul al XIV-lea dupa Hristos, informeaza BASA-Press. Membri
O echipa de arheologi de la Scoala superioara de antropologie (SSA) de la Chisinau a finalizat, in apropierea satului Costesti, primele sapaturi de proportii intr-un oras care dateaza din secolul al XIV-lea dupa Hristos, informeaza BASA-Press. Membrii expeditiei au gasit morminte in care oamenii au fost ingropati cu capul spre Mecca, fapt care confirma prezenta religiei musulmane, potrivit unui comunicat plasat pe site-ul SSA. Au fost gasite, de asemenea, 250 de monede de origine tataro-mongola si una moldoveneasca, batuta de domnitorul Alexandru cel Bun, mai multe materiale de ceramica si metal, precum si obiecte de uz casnic. In oras a functionat un sistem de furnizare de apa, care poate fi utilizat si astazi. In plus, exista semne ca a existat o industrie dezvoltata a olaritului. Se presupune ca orasul a fost sub controlul hanului Gianibec, care a condus Hanatul din Crimea in anii 1342-1357. Potrivit unor istorici, economia si populatia lui au inceput sa decada dupa ciocnirile tot mai frecvente cu crestinii. Orasul ocupa 450 de hectare, practic toata valea raului Botna din apropierea satului. Localitatea este cunoscuta inca din anul 1938, insa monumentelor legate de populatia musulmana nu le-a fost acordata atentia meritata, au spus organizatorii expeditiei, care spera ca lucrarile arheologice de langa Costesti vor oferi raspunsuri la intrebarile despre cum a aparut statul medieval Moldova. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.