Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu are dreptul sa organizeze un referendum national cu privire la Parlamentul Unicameral decat dupa parcurgerea mai multor pasi constitutionali pe care actualul sef al statului pare sa-i ignore, a declarat ieri
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu are dreptul sa organizeze un referendum national cu privire la Parlamentul Unicameral decat dupa parcurgerea mai multor pasi constitutionali pe care actualul sef al statului pare sa-i ignore, a declarat ieri presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. "Traian Basescu nu are dreptul sa organizeze un referendum privitor la Parlamentul Unicameral. Trebuie sa vina in Parlament cu un proiect de Lege la sugestia Guvernului. In Parlament, proiectul trebuie adoptat cu doua treimi din voturi si la Camera Deputatilor, si la Senat", a spus seful deputatilor. Adrian Nastase l-a contrazis pe presedintele Traian Basescu, declarand ca Parlamentul Romaniei face parte dintre institutiile care au fost reformate in ultimii 15 ani. "Nu pot fi de acord cu formula lansata de Traian Basescu la intoarcerea din SUA, cand a afirmat ca Parlamentul este singura institutie din Romania care nu s-a reformat in ultimii 15 ani", a precizat Nastase. El a mentionat ca, in realitate, prin modificarea constitutionala din 2003, Parlamentul are in momentul de fata o diferentiere de atributii la nivelul celor doua Camere si o procedura de aprobare tacita in prima Camera sesizata, rezultatul constand in scaderea duratei medii pentru adoptarea unei legi. Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, reforma datorata modificarii legii fundamentale din 2003 a generat scaderea duratei medii de trecere a unei legi prin Parlament. Nastase a precizat ca, personal, se declara in favoarea continuarii reformarii Parlamentului. "Faza urmatoare ar trebui sa reprezinte, in opinia mea, reducerea numarului de parlamentari la fiecare dintre Camere, avand ca obiectiv, dar nu saptamana viitoare si nici peste doua saptamana, un Parlament unicameral", a aratat Nastase. El a spus ca dezbaterea privind Parlamentul unicameral nu poate avea loc in afara consultarii partidelor politice. (R.G.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.