Problema Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica (CRRN) de la Gura Ocnitei pare a avea o solutie: modificarea legislatiei. Cel putin asa au convenit presedintele Autoritatii pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) si autoritatile loca
Problema Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica (CRRN) de la Gura Ocnitei pare a avea o solutie: modificarea legislatiei. Cel putin asa au convenit presedintele Autoritatii pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) si autoritatile locale din Dambovita, care s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute pentu a gasi o rezolvare a crizei financiare de la CRRN Gura Ocnitei. Cele aproape 400 de persoane gazduite de acest centru nu mai au medicamente si au ajuns sa primeasca hrana din mila localnicilor. Potrivit ANPH, vina este a Consiliului Judetean Dambovita, care ar fi trebuit sa preia in administrare CRRN Gura Ocnitei, potrivit Legii 343/2004. La intalnirea dintre presedintele ANPH cu presedintele CJ Dambovita, prefectul de Dambovita, viceprimarul de la Gura Ocnitei si directorul CRRN, s-a ajuns la concluzia ca, pentru a se lasa convins CJ Dambovita sa preia CRRN-ul, autoritatile centrale trebuie sa opereze cateva modificari legislative.
Presedintele CJ Dambovita a promis ca va prelua CRRN daca Autoritatea va initia un proiect legislativ prin care Ministerul Sanatatii sa plateasca serviciile medicale prestate. Si aceasta, pentru ca bolnavii mintal internati aici au, in mare majoritate, nevoie de asistenta medicala de specialitate si de tratament medicamentos. Daca MS va acoperi cheltuielile cu serviciile medicale, atunci si CJ, prin Directia de Asistenta Sociala, va finanta partea de asistenta sociala, administrare etc. "Trebuie lamurit ce statut va avea acest centru. Este nevoie ca personalul medical sa-si pastreze statutul. Medicii de la Gura Ocnitei nu si-au mai primit salariile de trei luni. In plus Casa de Sanatate spune ca nu poate finanta acest Centru deoarece nu are baza legala" a afirmat Gheorghe Ana, presedintele CJ.
Avem un angajament ferm din partea presedintelul CJ care presupune ca, daca se aduc aceste clarificari legislative CJ preia CRRN-ul. "Noi promitem ca vom face demersurile in acest sens. Imediat ce modificarile Legii 343 vor intra in vigoare, CJ va prelua centru in regim de urgenta. Trebuie stabilit, cat va acoperi Casa de Asigurari de Sanatate din cheltuiala medie pe un pacient. Cu alte cuvinte, trebuie stabilit cat la suta din costurile necesare unei persoane sunt medicale", a adaugat Bogdan Leher, vicepresedinte ANPH.
Gura Ocnitei inghite 15% din bugetul judetean
Gheorghe Ana, presedintele CJ, a sustinut ca fara modificarile cerute, nu poate sa preia un obiectiv ce ii va consuma 15%/an din bugetul judetean in conditiile in care si asa nu are suficiente resurse financiare. De altfel, si Silviu Didilescu, secretar de stat in Ministerul Muncii si presedinte al ANPH, a recunoscut ca exista subfinantare la nivelul intregului sistem de protectie a persoanelor cu handicap. "Totusi, daca CJ ar fi preluat CRRN Gura Ocnitei la 1 ianuarie 2005, as fi putut sustine o alocare suplimentara de fonduri pentru acest judet, la rectificarea bugetara ce urmeaza, asa cum voi face pentru celelalte judete. Insa, CJ Dambovita nu a dorit sa intre in legalitate", ne-a declarat Didilescu.
O alta problema a CJ este ca aproape 60% dintre pacienti provin din alte judete, iar in aceste conditii CJ Dambovita nu este dispus sa plateasca servicii pentru ei.
Proiect mamut construit pe datorie
Problema Centrului este deosebit de complexa. A fost construit cu bani imprumutati de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Sumele necesare pentru proiectul de constructie au fost apreciat, initial, la 2 milioane de dolari. Ulterior, s-a descoperit ca mai sunt necesare tot felul de lucrari, iar imprumutul s-a ridicat la aproape 7 milioane de dolari. "Trebuie sa precizez ca nu au fost credite nerambursabile. Acest lucru trebuie sa fie clar. Au fost bani imprumutati pe care urmeaza sa-i restituim. Proiectul a fost aprobat pentru finantare in ciuda dimensiunilor lui. In Europa, standardele spun ca astfel de centre, pentru a fi bune si eficiente atat pentru bolnavi cat si pentru comunitate, trebuie sa gazduiasca cel mult 50 de persoane. Dar, pentru ca era vorba de bani imprumutati, acest proiect "mamut" a fost avizat favorabil", ne-a spus presedintele ANPH.
De altfel, in ordonanta pentru ratificarea Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Fondul de Dezvoltare Sociala al Consiliului Europei, "rambursarea imprumutului, achitarea dobanzilor si a altor costuri interne si externe, aferente imprumutului, vor fi suportate de catre Consiliul Local Gura Ocnitei si din sume alocate de la Fondul special de Solidaritate Sociala pentru persoanele cu handicap. Sumele ce vor fi alocate de la Fondul special de solidaritate sociala pentru persoanele cu handicap, pentru aceste destinatii, vor reprezenta cel putin 50% din totalul platilor anuale necesare". Restul de bani insa, ar trebui returnati, potrivit acordului-cadru de imprumut, de Consiliul Local al Comunei Gura Ocnitei, dar acesta nu va putea avea niciodata fondurile respective in bugetul local, decat ajutat de autoritatile judetene.
Tratamentele cele mai scumpe
Mariana Savulescu, directorul CRRN, a declarat ca un bolnav de schizofrenie primeste, in CRRN Gura Ocnitei, intre 8 si 10 milioane de lei lunar. Aceste cheltuieli mari au provocat nemultumirea prefectului Jean Popescu, acesta recomandandu-i directorului Savulescu ca ar trebui "sa se intinda cat ii este plapuma. Nu se poate sa oferim numai medicamentele cele mai scumpe. Mai tratati bolnavii si cu medicamente obisnuite. Se pot administra si medicamente mai ieftine. Noi, la Spitalul Judetean nu ne permitem sa dam cele mai scumpe medicamente chiar si in cazurile de urgenta".
Oricine stie care este situatia financiara a sistemului sanitar si ce restrictii le sunt impuse medicilor cad prescriu retete compensate sau gratuite. Ei bine, in cazul medicatiei de la Gura Ocnitei se pare ca aceste reguli nu se aplica. Savulescu afirma ca ea are o responsabilitate si considera ca trebuie sa-i faca cel mai bun tratament oricarui pacient din Centru. "Nu pot sa-mi dau cu parerea vis-a-vis de tratamentul medicamentos dat celor de la Gura Ocnitei deoarce nu am aceste atributii. Pot insa sa spun ca am gasit multi pacienti stand in pat. Nu aveau activitate. Lucru de neacceptat. Aceste persoane trebuie sa fie angrenate pe timpul zile in tot felul de actiuni ", ne-a spus Didilescu, amintind un caz grav dintr-un alt centru in care doua persoane internate au intrat in conflict. "O persoana chiar a murit in acel conflict, deoarece angajatii centrului respectiv nu si-au facut meseria. Nu i-au angrenat in activitati care sa le consume energia", ne-a mai spus Didilescu. Un exemplu de irosire a banilor este achizitionarea, de catre Centrul de la Gura Ocnitei, a unei aparaturi de radiologie foarte scumpe, care acum zace nefolosita in amabalaj, potrivit secretarului de stat.
Miting fara discernamant
De partea cealalta a baricadei, dr. Mariana Savulescu, directorul Centrului, a apelat la toate mijloacele posibile pentru a face publica situatia existenta la Gura Ocnitei, totul culminand saptamana trecuta cu aducerea la Bucuresti a unui grup de bolnavi care au pichetat sediul ANPH. Gestul ei disperat a survenit dupa ce preseditele ANPH nu i-a putut oferi, in urma intalnirilor repetate, o solutie convenabila. Dr. Mariana Savulescu ne-a declarat ca multe dintre persoanele internate sunt bolnavi de schizofrenie, irecuperabili si nu vor putea fi integrati in societate. "Multi au devenit deja periculosi in lipsa tratamentului. Chiar violenti. Se musca, se bat, distrug dotarile", ne-a spus dr. Mariana Savulescu. In aceste conditii, ea i-a urcat in masini si i-a adus la Bucuresti. Presedintele si vicepresedintele ANPH i-au criticat, insa, modalitatea de "lucru": "Nu ni se pare corect ca, indiferent de problemele care exista intr-un Centru, sa scoti oamenii in strada. Puteau veni angajatii de acolo, nu cei internati. Sa evitam ca pe viitor sa mai scoatem bolnavii din centre si sa-i aducem la Bucuresti. Mitinguri, proteste se pot face, dar nu cu persoanele din CRRN-uri. Va rog, este inuman sa scoti un pacient si sa pui pancarde de gatul lor. Si sa-i aduci in fata Bucurestiului si a Guvernului, sa faci dovada a ce?".
O solutie temporara
Atentia pe care au acordat-o jurnalistii acestui subiect a dus la gasirea, de catre autoritatile centrale, a unei solutii temporare de rezolvare a situatiei. Astfel, din Fondul de rezerva al Guvernului au fost alocate 4 miliarde de lei vechi, iar CJ a alocat, mai mult constrans de imprejurari, o suma similara. Gheorghe Ana, presedintele CJ spune ca mai sunt necesare inca 12 miliarde de lei pentru a acoperi cheltuielile din acest an. "Banii dati de Ministerul Muncii sunt exclusiv pentru hrana, iar noi am directionat fondurile necesare platii utilitatilor, deoarece mancarea nu se poate face fara gaze si curent electric. Ce va ramane din aceste sume va acoperi lefurile pe una dintre cele trei luni restante, pentru ca nu poti sa spui celor ce lucreaza acolo sa astepte la nesfarsit", a precizat Gheorghe Ana. Trebuie sa mentionam ca, la cele 370 de persoane internate la CRRN Gura Ocnitei sunt angajati nu mai putin de 300 de oameni.
Bolnavii nimanui
Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, ne-a explicat ca, in Romania, caminele socio - medicale nu au un statut bine definit. "In primul rand, nu este stabilit ce anume plateste Sanatatea (Ministerul Sanatatii, n. red.) si ce plateste Asistenta sociala (Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului). In acelasi timp, in Romania nu e rezolvata problema celor cu afectiuni neuropsihice. Ai cui sunt ei, ai Sanatatii sau ai Asistentei Sociale? In mare parte, bolnavii neuropsihic sunt irecuperabili, si unii sunt chiar periculosi. Am vorbit saptamana trecuta cu ministrul Sanatatii si am convenit sa gasim o solutie astfel incat, daca partea de asistenta sociala este mai mare sa ramana la acest Directia de asistenta sociala, iar MS sa plateasca partea medicala. Daca partea de medicina este partea mai mare, atunci sa ramana la sanatate si noi sa platim partea de asistenta sociala (de cazare, de indemnizatie, de hrana etc). Este un lucru greu de descalcit. Partea cu neuropsihicii este o mare problema care trebuie sa-si gaseasca solutia", ne-a declarat ministrul Gheorghe Barbu.
Cu alte cuvinte, bolnavii psihic sunt, pana la clarificarea legislatiei, o minge de ping-pong intre autoritati. Solutiile gasite de autoritati pentru rezolvarea situatiei lor apar, dupa cum am aratat mai sus, numai in situatie de criza. "Am gasit o solutie pe moment pentru Gura Ocnitei, cu alocarea celor 4 miliarde de lei. La fel s-au alocat 5 miliarde de lei pentru CRRN Beclean (jud. Bistrita). Centrul de la Beclean acorda asistenta socio-medicala unui numar de 450 de persoane (380 de adulti si 70 de tineri cu handicap) si are 30 angajati. S-a ajuns in aceeasi situatie ca cel de la Gura Ocnitei deoarece la Bistrita s-a constituit cu mare intarziere Directia de Asistenta Sociala", a conchis ministrul Barbu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.