Cele doua banci din lista de ofertanti pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni cu prezenta solida pe piata romaneasca, Societe Generale si Raiffeisen Bank, au intrat ieri in camera de date a banci, pentru a incepe evaluarea, alaturi de
Cele doua banci din lista de ofertanti pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni cu prezenta solida pe piata romaneasca, Societe Generale si Raiffeisen Bank, au intrat ieri in camera de date a banci, pentru a incepe evaluarea, alaturi de OTP Bank si banca Monte dei Paschi di Siena, transmite Mediafax. Comisia de privatizare a CEC a primit, la 31 august, scrisori de interes de la noua banci: Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A.; EFG Eurobank; National Bank of Greece; OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank - Holding A.G; Societe Generale; Dexia; Erste Bank si Rabobank, ultima anuntandu-si retragerea din cursa. Toate celelalte opt banci ramase in cursa au fost acceptate pentru etapa urmatoare. Bancile vor studia situatiile financiare ale CEC, distribuite in patru camere de date. Accesul se va face in doua runde, timp de doua saptamani fiecare. Potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare, ordinea de intrare in camera de date a fost stabilita in functie de succesiunea in care s-au primit scrisorile de interes. Astfel, in prima runda sunt inscrise Societe Generale, consortiul Raiffeisen Bank, banca italiana Banca Monte dei Paschi di Siena si OTP Bank.
Societe Generale si Raiffeisen detin in Romania institutiile de credit plasate pe locul doi si trei in sistemul bancar, respectiv BRD- Societe Generale si Raiffeisen Bank Romania. De asemenea, OTP a preluat anul trecut intreg pachetul de actiuni de la RoBank, dupa o incercare nereusita de a participa la privatizarea BCR. Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche institutie de credit din lume, a avut pana in aceasta vara o participatie minoritara la Alpha Bank Romania. In luna iunie a acestui an, banca italiana a vandut pachetul de 3,5%, catre societatile din grupul Alpha Bank Grecia, care si-a majorat astfel participatia la Alpha Bank Romania pana la 99,9%.
Situatiile financiare cuprinse in camera de date sunt prezentate in 200 - 300 de bibliorafturi, din care numai 200 au fost multiplicate pentru toate cele patru locatii, restul fiind disponibile la cerere. Fiecare camera de date este supravegheata de doi reprezentanti ai CEC, iar in banca a fost constituit si un centru de coordonare format din experti ai consultantului JP Morgan si ai CEC. Potrivit surselor citate, cele mai multe situatii financiare prezinta datele inregistrate la 30 iunie 2005.
Dupa depunerea ofertelor preliminare neangajate, anticipata pentru sfarsitul lui octombrie (28 octombrie data estimativa), bancile vor putea evalua inca o saptamana situatiile financiare ale CEC. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.