Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, dupa intoarcerea din SUA, ca in zilele urmatoare consilierii de specialitate de la Cotroceni vor analiza contractul de privatizare a Petrom si ca nu exclude posibilitatea de a-l face public, informeaza
Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, dupa intoarcerea din SUA, ca in zilele urmatoare consilierii de specialitate de la Cotroceni vor analiza contractul de privatizare a Petrom si ca nu exclude posibilitatea de a-l face public, informeaza Mediafax. "Contractul de privatizare a Petrom mi-a fost predat de Ministerul Industriilor inainte de plecarea in SUA. In zilele urmatoare, specialistii si consilierii de specialitate vor analiza acest contract si nu exclud posibilitatea de a-l face public", a precizat seful statului. El a spus ca, in privinta privatizarii Petrom, a avut "o prima imagine" a faptului ca Romania, desi extrage o cantitate de petrol care ii permite sa-si acopere nevoile interne, "totusi, prin concesionarea exploatarii resursei de titei, s-a creat aceasta dependenta de costul international al barilului". Basescu sustine ca o eventuala crestere exploziva a pretului titeiului "nu ar trebui sa ne puna in situatia de a fi in colt, in conditiile in care Romania dispune de resurse de titei pentru a-si acoperi nevoile interne". "De aceea am afirmat ca am semne de intrebare asupra corectitudinii privatizarii Petrom", a conchis Basescu.
Inainte de plecarea in vizita in SUA, presedintele Basescu a anuntat ca a cerut contractul de privatizare a Petrom de la Ministerul Economiei si Comertului si ca ii multumeste ministrului Codrut Seres pentru ca i l-a pus "imediat" la dispozitie. De asemenea, Basescu a apreciat drept o "greseala" abandonarea de catre Romania a exploatarii resurselor sale petroliere. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat vineri ca anumite clauze ale contractului de privatizare a SNP Petrom nu sunt "extrem de favorabile", dar o eventuala modificare ar reduce increderea investitorilor straini in mediul de afaceri romanesc si ar permite OMV sa acuze statul de nerespectarea clauzelor.
PSD: "Basescu se comporta ca un premier prost informat"
Presedintele Departamentului de economie si comert al PSD Iulian Iancu a declarat ieri ca Traian Basescu se comporta "ca un premier prost informat", criticand afirmatiile acestuia potrivit carora cedarea exploatatiilor de petrol ar fi o greseala, informeaza Mediafax. "Afirmatiile presedintelui pe aceasta tema arata ca Traian Basescu se comporta ca un premier prost informat, pentru ca Romania nu mai produce de cinci ani de zile sapte milioane de tone de titei", a mai spus Iancu, fost secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. Iancu sustine ca, in mod normal, statul roman ar fi trebuit sa promoveze un proiect de lege de reducere a accizelor la produsele petroliere cu 13% si de reducere a TVA de la 19% la 16%. Deputatul PSD considera ca Romania ar trebui sa aplice una din masurile promovate de alte state europene pentru combaterea cresterii pretului combustibilului. "Din pacate, insa, inregistram un mod arbitrar de interventie, rezultat al unei lipse de informare din partea presedintelui", a mai spus Iancu. Deputatul PSD sustine ca procesul de privatizare a Petrom a primit "no objection" in toate etapele sale, atat de la Banca Mondiala, cat si de la FMI. "In aceste conditii, este exclusa posibilitatea unei fraude sau a unei interventii netransparente in acest proces de privatizare, din partea unui oficial roman. Guvernul trebuie sa urmaresca in schimb daca OMV isi duce la bun sfarsit programul de investitii pentru acest an", a subliniat Iancu. (M.C.B.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.