Scrisoarea de raspuns adresata Domnului acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, de Domnul Mircea Miclea, Ministrul Educatiei si Cercetarii in legatura cu dreptul Academiei Romane de a acorda doctorate.
Domnule Presedinte,
Refer
Scrisoarea de raspuns adresata Domnului acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, de Domnul Mircea Miclea, Ministrul Educatiei si Cercetarii in legatura cu dreptul Academiei Romane de a acorda doctorate.
Domnule Presedinte,
Referitor la primul punct al scrisorii Dumneavoastra, facem urmatoarele precizari:
A) Capitolul IV din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare si Hotararea Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat reglementeaza, asa cum precizeaza, de altfel titlul actului normativ, studiile universitare de doctorat.
B) Fata de prevederile Legii invatamantului nr. 84/1995, ceea ce aduce nou Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare si Hotararea Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat este organizarea doctoratului cu ciclu distinct de studii universitare, iar potrivit prevederilor art. 2 din Capitolul I al Legii 288/2004, "Organizarea fiecarui ciclu de studii este de competenta institutiilor de invatamant superior".
C) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1127/2000 privind organizarea doctoratului si a studiilor avansate academice in cadrul Academiei Romane, modificata si aprobata prin Legea nr. 596/2001, coroborata cu prevederile art. 70, alin. (2) din Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, se refera la doctorat ca modalitate de desfasurare a invatamantului postuniversitar.
In opinia noastra, Domnule Presedinte, dreptul Academiei Romane ca institutie organizatoare de doctorat nu este atins prin prevederile din Hotararea Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat, iar Legea nr. 596/2001 ramane deplin aplicabila, intrucat la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, doctoratul se incadra in invatamantul postunivesitar.
Pe de alta parte, Ministrul Educatiei si Cercetarii asteapta cu interes propunerea de protocol prin care urmeaza sa se stabileasca modul de colaborare intre institutiile noastre in desfasurarea doctoratului.
Referitor la al doilea punct al scrisorii Dumneavoastra, Ministerul Educatiei si Cercetarii va initia un proiect de act normativ pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 567/2005, prin care va propune eliminarea prevederii cuprinse in art. 5, alin (5) cu privirea la limita de varsta a tuturor conducatorilor de doctorat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.