Omul de afaceri craiovean Genica Boerica - trimis in judecata intr-un dosar privind restituiri ilegale de TVA - ar putea fi cercetat in libertate, dupa ce magistratii Tribunalului Bucuresti au decis, ieri, eliberarea lui din arest, precum si a presup
Omul de afaceri craiovean Genica Boerica - trimis in judecata intr-un dosar privind restituiri ilegale de TVA - ar putea fi cercetat in libertate, dupa ce magistratii Tribunalului Bucuresti au decis, ieri, eliberarea lui din arest, precum si a presupusilor sai complici. Hotararea este atacabila, procurorii de la Parchetul instantei supreme declarand recurs la Curtea de Apel Bucuresti fata de aceasta masura. Tribunalul a decis eliberarea deindata, dar aceasta decizie nu va fi aplicata inainte sa se pronunte Curtea de Apel. Totusi, chiar daca magistratii Curtii de Apel vor mentine decizia Tribunalului Bucuresti, Genica Boerica nu va parasi arestul mai repede de data de 22 septembrie, atunci cand ii expira mandatul.
Evaziune fiscala, spalare de bani si fals
Procurorii instantei supreme l-au deferit justitiei pe omul de afaceri craiovean, alaturi de alte 11 persoane, intr-un prim dosar privind obtinerea nelegala de restituire de TVA in valoare de peste 135 de miliarde de lei. Genica Boerica, Florentin Sargarodschi, Elena Popa, Vasile Stanescu, egiptenii Nassar Mohamed, El Kholyh Nashat, El Tembedawy Khaed si El Araby Abdou, iordanienii Ayyoub Bassem si Al Switi Nail, iranianul Honar Sood Mostafa si irakianul Abdulhameed Shaban sunt acuzati de spalare de bani si fals. Potrivit rechizitoriului, in perioada iunie 2001 - iunie 2003, inculpatii ar fi solicitat si obtinut de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj suma de 136.980.282.181 de lei, echivalentul a 4.535.984,41 de euro la data efectuarii platilor. Anchetatorii sustin ca reteaua ar fi produs un prejudiciu in valoare de 290.551.482.385 de lei vechi. Genica Boerica este acuzat si de nerespectarea regimului armelor si munitiilor si de violare de domiciliu.
In timpul anchetei, procurorii au instituit masura sechestrului asiguratoriu asupra a trei imobile din Municipiul Craiova, precum si a unuia din Milano, dar si pentru 104 piese de bijuterii confectionate din aur si pietre pretioase, ridicate de la resedinta lui Boerica din Bucuresti, in valoare de 1.216.000.000 de lei.
Omul de afaceri Genica Boerica a fost arestat preventiv, in 4 octombrie 2004, de catre magistratii Tribunalului Bucuresti, pentru complicitate la evaziune fiscala, la spalare de bani si fals in declaratii. La perchezitionarea unei dintre locuintele lui Boerica din Craiova, au fost ridicate o serie de inscrisuri printre care mai multe acte contabile, care releva modalitatea in care acesta, alaturi de Elena Popa si Florentin Sargarodschi, a comis o inselaciune prin care a obtinut, in iunie 2001, suma de 15.962.733.823 de lei. De asemenea, in timpul perchezitiilor, au fost gasite si ridicate mai multe inscrisuri emise aparent de societati pe care Boerica le cesionase, in perioada 2001-2002, unor cetateni arabi cu identitati fictive, acte completate cu date ulterioare acestei perioade.
Totodata, anchetatorii sustin ca, in perioada iunie 2001-iunie 2003, prin folosirea de inscrisuri falsificate si alte mijloace frauduloase, Genica Boerica, Elena Popa si Florentin Sargarodschi - sub coordonarea omului de afaceri craiovean si cu sprijinul unei filiere de cetateni egipteni, iordanieni, iranieni si palestinieni - au obtinut in mod ilegal de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj suma de 290 de miliarde de lei, echivalentul a 7,25 de milioane de euro, cu titlu de TVA de rambursat pentru 13 societati comerciale. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.