Liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri ca nu sustine ideea unui Parlament unicameral si ca nu este de acord cu asumarea raspunderii pentru votul uninominal. Intrebat ce parere are de declaratiile presedintelui pe aceasta tema
Liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri ca nu sustine ideea unui Parlament unicameral si ca nu este de acord cu asumarea raspunderii pentru votul uninominal. Intrebat ce parere are de declaratiile presedintelui pe aceasta tema, Tariceanu a spus ca nu comenteaza afirmatiile sefului statului, dar a sustinut ca in ceea ce inseamna constructia institutionala si cea constitutionala din Romania, "noi suportam dupa 15 ani rezultatele gandirii lui Ion Iliescu, care a imprimat arhitectura constitutionala de astazi". Potrivit lui Tariceanu, aceasta arhitectura constitutionala se refera la republica semiprezidentiala si cele doua Camere ale Parlamentului, despre care a spus ca in pofida modificarilor constitutionale continua "sa se calce pe picior una pe alta". Potrivit lui Tariceanu, aceste incoveniente nu inseamna ca sistemul bicameral este unul "prost". Liderul PNL a mai spus ca, tot ca urmare a gandirii lui Ion Iliescu, Romania are astazi un sistem de republica semiprezidentiala care creeaza paralelismul presedinte-premier, "cu toate problemele ce decurg de aici". Tariceanu sustine ca problemele dintre institutia premierului si cea a presedintelui nu sunt de "ieri, de azi", ci de 15 ani si vor dura atat timp cat va dura acest sistem.
PD e pentru referendum
Intrebat cum comenteaza liberalii ideea Parlamentului unicameral, Tariceanu a spus: "In PNL parerile sunt diferite. Eu nu sustin ideea parlamentului unicameral si nici colegii mei", a mai spus premierul. Tariceanu a spus despre votul uninominal ca aceasta idee este de mult in atentia liberalilor. "Am lansat aceasta propunere in 2003-2004 si cred ca aceasta formulare a sistemului electoral va fi dezbatuta, iar pana la viitoarele alegeri vom adopta o noua solutie", a mai spus presedintele PNL. Tariceanu a explicat ca, in cazul unui asemenea sistem, dezavantajul principal este acela ca "castigatorul ia totul". Traian Basescu a declarat, la New York, ca este partizanul Parlamentului unicameral, considerandu-l un sistem care ar "usura" luarea deciziilor, in perspectiva aderarii Romaniei la UE. La randul sau, liderul PD Emil Boc a declarat, in urma cu doua zile, doua zile, ca partidul sau sustine organizarea unui referendum consultativ privind trecerea la Parlamentul unicameral si ca el va propune partidelor din coalitie ca Executivul sa-si asume raspunderea pe un proiect legislativ de introducere a votului uninominal. (R. ANDRONIC)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.