Romania nu a incalcat reglementarile internationale prin politica sa privind adoptiile internationale, ci a promovat legi bazate pe conventiile ratificate si pe interesul superior al copilului, afirma seful Oficiului Roman pentru Adoptii, respingand
Romania nu a incalcat reglementarile internationale prin politica sa privind adoptiile internationale, ci a promovat legi bazate pe conventiile ratificate si pe interesul superior al copilului, afirma seful Oficiului Roman pentru Adoptii, respingand criticile din audierile de miercuri ale Comisiei Helsinki, care au acuzat autoritatile romane ca au capitulat in fata Uniunii Europene si ca au platit practic "pretul integrarii" prin decizia de a suspenda adoptiile internationale. Uniunea Europeana a cerut Guvernului roman sa interzica adoptiile internationale in schimbul obtinerii statutului de membru, iar el (Guvernul - n.r.) a capitulat. Faptul ca UE cere o asemenea politica este ingrozitor, iar ca Romania accepta este de asemenea suparator", a afirmat presedintele comisiei, senatorul Sam Brownback. In cadrul dezbaterilor a fost citat un studiu UNICEF in care se invoca faptul ca anual 9.000 de copii sunt abandonati in spitale ori in sectii de pediatrie.
Punctul de vedere al Romaniei - exprimat la audierile de la Washington de ambasadorul Sorin Ducaru - a vizat doua principii importante, si anume interesul superior al copilului si cadrul juridic referitor la adoptii, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat Theodora Bertzi, seful Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA).
Referindu-se la acuzatiile de incalcare a Conventiei de la Haga (pe care SUA nu o aplica - n.r.), Bertzi a aratat ca Romania este semnatara a unor acorduri internationale privind drepturile minorilor si, in general, ale omului: Conventia ONU privind drepturile copilului, Conventia de la Haga, precum si Conventia ONU privind drepturile omului.
Noua legislatie a fost elaborata in spiritul acestor conventii si, spre deosebire de vechile reglementari, pune in valoarea familia si drepturile si responsabilitatile parintesti, afirma Bertzi. Mai exact, vechile legi orientau toate actiunile inspre despartirea copilului de familie, cat timp cele noi vizeaza integrarea in familie, parintii fiind sprijiniti in acest sens.
Bertzi a aratat ca, in general, multi dintre copiii dati spre adoptie internationala erau cunoscuti din fotografii si filmari ori cu ocazia venirii familiilor straine in Romania, cu ajutoare in centrele de plasament. Astfel, fie lipsea perioada de acomodare a copiilor cu parintii (cand se poate identifica o compatibilitate intre ei), fie erau propusi spre adoptie copii care nu erau adoptabili din punct de vedere juridic. Potrivit sefului ORA, astfel de fapte reprezentau incalcari ale articolelor 4 si 29 din Conventia de la Haga. Articolul 4 prevede ca o familie adoptiva nu poate sa cunoasca un copil care nu este declarat adoptabil, iar 29 stipuleaza ca o familie adoptiva nu poate sa intre in relatie directa cu sustinatorii legali ai copilului. Pe de alta parte, intr-un studiu UNICEF la care s-a facut referire la audieri este evidentiat faptul ca opt la suta din adoptiile din 2004 au fost facute direct din maternitati.
Acelasi studiu nu spune nicaieri ca este vorba despre 9.000 de copii abandonati in maternitati intr-un singur an, sustine Bertzi. Ea a explicat ca este vorba despre 4.000 de copii care, pe parcursul unui an, au fost abandonati in maternitate si de alti 5.000 aflati la pediatrie. Copilul abandonat nu este cel parasit in maternitate, ci acela care, din punct de vedere judecatoresc, este declarat adoptabil, la finalul unei intregi proceduri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.